Papryczka chili. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje praktycznie do wszystkiego! Zobaczcie przepisy z papryczką chili w roli głównej przygotowane przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
Ostrość z Meksyku
Papryczka chili kojarzy się przede wszystkim z… Meksykiem. Jeśli byliście w tym magicznym kraju, z pewnością mieliście okazję wielokrotnie próbować potraw, które niejednego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Nie chodzi bynajmniej o bogactwo aromatów, ale o ostrość, którą dania zawdzięczają papryczkom chili, a konkretniej hojności Meksykanów w dodawaniu jej do poszczególnych posiłków. Aby doświadczyć smaku Meksyku, zróbcie chili con carne z nachosami.

Chilli con carne z nachosami [PRZEPIS]
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
- 120 g czerwonej fasolki z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- 1 opakowanie chipsów nachos
- 2 łyżki oleju
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.
Słodko-ostry smak chili
Chili kojarzymy przede wszystkim z daniami obiadowymi oraz przekąskami. Zapominamy niestety o deserach i innych słodkich smakołykach, w których papryczka smakuje wręcz obłędnie. Próbowaliście zapewne czekolady z jej dodatkiem. Dzięki takiemu połączeniu bardziej wyczuwalny jest smak kakao, a nuta ostrości stanowi jedynie dopełnienie kompozycji.
Najbardziej wymagających kulinarnych koneserów z pewnością zaczaruje czekolada na gorąco, do której dodajemy odrobinę ostrej papryczki. Ten rozgrzewający i wyjątkowy napój jest szczególnie polecany na chłodniejsze dni.
Ale chili komponuje się rewelacyjnie nie tylko z czekoladą. Jeśli chcecie wprowadzić nieco egzotyki na Wasze stoły i skosztować nowych, ciekawych połączeń smaków, dodajcie ostrą czerwoną papryczkę do owoców, przygotowując pikantny dip z owoców. Słodycz jabłek i gruszek wyśmienicie przenika się z ostrością chili. To oryginalny pomysł na pikantne zwieńczenie rozmaitych potraw. Palce lizać!

Pikantny dip z owoców [PRZEPIS]
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
- 1 soczysta gruszka
- 2 winne jabłka
- 1 opakowanie sosu sałatkowego do mizerii Knorr
- 50 g oliwek
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypioru
- 3 łyżki Chili z Indii Knorr
- 0,3 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki kefiru
- 0,3 szklanki śmietany
- 1 cebula
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
Obierz gruszkę, jabłka i cebulę oraz zetrzyj wszystko na tarce. Całość skrop sokiem z cytryny.
Oliwki i zioła drobno posiekaj.
Cebulę i owoce zmiksuj razem z jogurtem naturalnym, śmietaną oraz kefirem. Krok po kroku dodawaj pieprz, sos chili, tabasco i cukier.
Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Gotowy dip dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr i wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Całość schłodź.
Tradycyjnie i z ostrym twistem
Mimo że chili łączymy głównie z kuchnią z różnych zakątków świata, warto wspomnieć o potrawach dobrze nam znanych, których smak coraz chętniej wzbogacamy ostrą papryką. Spróbujcie przenieść egzotyczne akcenty do polskiej kuchni, włączając pikantny składnik do rodzimych potraw. Zobaczycie, jakie bogactwo aromatów i smaków wydobędziecie z każdego dania. Kotlety mielone z odrobiną chili czy rosół, do którego dodacie odrobinę świeżej lub suszonej ostrej papryczki, stanie się jeszcze bardziej aromatyczny. Warto eksperymentować, tym bardziej że chili kupicie w różnych odmianach.
Sezon grillowy to również świetna okazja do wypróbowania marynat z jego dodatkiem, który będą się idealnie komponować z karkówką, kurczakiem, a nawet swojską kiełbasą.
Zamienicie klasyczne danie w kulinarną podróż, łącząc tradycję z nowoczesnością. Na obiad polecamy szczególnie klopsiki w nieco odmienionej wersji. Smacznego!

Ostre klopsiki [PRZEPIS]
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 opakowanie Fix Kotlety mielone Knorr
- 0,25 główki młodej kapusty
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 1 szczypta Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 50 ml oleju
- 125 ml wody
Sposób przygotowania:
Fix Kotlety mielone Knorr rozmieszaj w 125 ml wody. Dodaj posiekaną papryczkę chili i odstaw na 3 minuty. Powstałym sosem dopraw mięso i wszystko razem wymieszaj.
Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki i usmaż je na rozgrzanym oleju. Gotowe klopsy odłóż na bok.
Obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w małą kostkę i ugotuj w wodzie z niewielką ilością soli. Całość odcedź.
Czosnek i cebulą pokrój na drobne kawałki i podsmaż na patelni. Kapustę pokrój w szeroki pasy, dodaj na patelnie i smaż wspólnie wszystkie składniki. Posyp je majerankiem oraz dopraw wedle uznania.
Do kapusty wrzuć usmażone klopsiki i ugotowane ziemniaki. Wymieszaj składniki ze sobą i podawaj na ciepło.
Zobacz też:
