Zimno? Zrób rozgrzewające chili con carne z nachosami. Chili Con Carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańsko-meksykańskiej, która jest najczęściej spoty-kana w Ameryce w barach typu fast food. To syte danie bazuje na mięsie - najczęściej wołowym. Istnieją również wersje wegańskie zwane chilli sin carne, wtedy mięso zastępowane jest soczewicą lub dynią.
Chilli con carne z nachosami [PRZEPIS]
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 120 g czerwonej fasolki z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- 1 opakowanie chipsów nachos
- 2 łyżki oleju
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?