Zimno? Zrób rozgrzewające chili con carne z nachosami. Chili Con Carne to tradycyjna potrawa kuchni teksańsko-meksykańskiej, która jest najczęściej spoty-kana w Ameryce w barach typu fast food. To syte danie bazuje na mięsie - najczęściej wołowym. Istnieją również wersje wegańskie zwane chilli sin carne, wtedy mięso zastępowane jest soczewicą lub dynią.
Chilli con carne z nachosami [PRZEPIS]
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 120 g czerwonej fasolki z puszki
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- 1 opakowanie chipsów nachos
- 2 łyżki oleju
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.
