Przepis na "meksykański garnek" naszej Czytelniczki. Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog kulinarny Daktyle w czekoladzie.
Składniki
- pierś z kurczaka
- marchewka
- 15 dag żółtej fasolki szparagowej
- puszka czerwonej fasolki
- 1/2 puszki kukurydzy
- czerwona papryka
- 6 pieczarek
- średniej wielkości cebula
- puszka pomidorów
- ok. 2-3 łyżeczek soli
- łyżeczka słodkiej papryki, bazylii, tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano i majeranku
- olej do smażenia
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę szparagową pokroić na ok. trzycentymetrowe kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski i razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę podsmażyć na patelni z łyżką oleju, dodać do kurczaka. Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni z łyżką oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.
Zobacz koniecznie!
