Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką [PRZEPIS]

mad
Garnek meksykański, czyli pożywne danie jednogarnkowe.

Przepis na "meksykański garnek" naszej Czytelniczki. Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog kulinarny Daktyle w czekoladzie.

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • marchewka
  • 15 dag żółtej fasolki szparagowej
  • puszka czerwonej fasolki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • czerwona papryka
  • 6 pieczarek
  • średniej wielkości cebula
  • puszka pomidorów
  • ok. 2-3 łyżeczek soli
  • łyżeczka słodkiej papryki, bazylii, tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano i majeranku
  • olej do smażenia

Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę szparagową pokroić na ok. trzycentymetrowe kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.

Paprykę pokroić w paski i razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę podsmażyć na patelni z łyżką oleju, dodać do kurczaka. Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni z łyżką oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.

Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.

Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska