Przepisy na rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimnych, krótkich dni. Zobaczcie nasze propozycje na niebanalne dania rozgrzewające.
Poniżej przepisy na rozgrzewające dania:
- Rozgrzewająca góralska kwaśnica
- Ostra węgierska zupa gulaszowa
- Pikantna fasolka po bretońsku
- Gorące chili con carne
- Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką
Rozgrzewająca góralska kwaśnica [PRZEPIS]

Składniki
- około 5 litrów wody
- 1 kg wędzonych mięsnych żeberek
- 1 kg kapusty kiszonej dobrej jakości
- 5 ząbków czosnku
- 4 ziarna jałowca
- kilka ziaren pieprzu
- gałązka tymianku
- gałązka rozmarynu
- około 1 łyżeczki cząbru - świeży lub suszony
- lubczyk - kilka gałązek lub 1,5 łyżeczki suszonego
- 4 suszone grzyby, wcześniej namoczone
- szklanka soku z kiszonej kapusty
- osobno ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę
Wykonanie
Żeberka pokroić w kawałki, zalać zimną wodą, dodać jałowiec, pieprz, tymianek, rozmaryn i lubczyk. Na wolnym ogniu ugotować esencjonalny wywar. Do osobnego garnka posiekać kapustę kiszoną, zalać zimną wodą tak, żeby lekko przykryć kapustę. Ugotować do miękkości. W połowie gotowania do kapusty dodać namoczone i pokrojone grzyby. Jak kapusta zmięknie, dołożyć ją do wywaru i żeberek, dołożyć razem z wodą, w której się gotowała. Dolać sok z kapusty i dodać przeciśnięte ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem, cząbrem. Spróbować. Jeśli za mało kwaśna, dolać soku z kiszonej kapusty. Jeśli nie macie, to może być sok z cytryny. Nie maltretujcie kwaśnicy octem, maggi ani kwaskiem cytrynowym. Dobrej jakości składniki bronią się same swoim smakiem. Ugotowane ziemniaki przełożyć na talerz i zalać gorącą kwaśnicą. Kwaśnica jak każda potrawa z kapusty ma to do siebie, że po każdym odgrzaniu smakuje coraz lepiej. Jest cudownie kwaśna i rozgrzewająca.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”
Ostra węgierska zupa gulaszowa [PRZEPIS]

Składniki
- 50 dag mięsa wołowego na gulasz
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki smalcu
- pomidory w puszce
- ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
- litr bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Pikantna fasolka po bretońsku [PRZEPIS]

Składniki
- 40 dag fasoli "Jaś"
- 1/2 kg karkówki bez kości
- 1 litr wody
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki kminku
- 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka majeranku
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.
Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Gorące chili con carne [PRZEPIS]

Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- ½ puszki fasoli czerwonej
- ½ puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów lub domowy przecier pomidorowy
- przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli, pieprz cayenne, kmin rzymski (kumin) lub gotowa przyprawa do dań meksykańskich lub do chili con carne
Wykonanie
W niedużym garnku podsmażyć mięso na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć cały czas, następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przecier pomidorowy oraz fasolę i kukurydzę. Dusić do miękkości. Przyprawić, wymieszać i gotowe.
Przepis Karoliny Marczewskiej
Meksykański garnek z fasolą, kukurydzą i papryką [PRZEPIS]

Składniki
- pierś z kurczaka
- marchewka
- 15 dag żółtej fasolki szparagowej
- puszka czerwonej fasolki
- 1/2 puszki kukurydzy
- czerwona papryka
- 6 pieczarek
- średniej wielkości cebula
- puszka pomidorów
- ok. 2-3 łyżeczek soli
- łyżeczka słodkiej papryki, bazylii, tymianku
- 1/2 łyżeczki oregano i majeranku
- olej do smażenia
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę szparagową pokroić na ok. trzycentymetrowe kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
Paprykę pokroić w paski i razem z marchewką pokrojoną w niedużą kostkę podsmażyć na patelni z łyżką oleju, dodać do kurczaka. Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni z łyżką oleju, przełożyć do garnka. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15-20 minut.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”
