Curry z krewetkami i ryżem jaśminowym [PRZEPIS]
Składniki:
- 10-20 sztuk dużych krewetek
- 2 saszetki ryżu jaśminowego (np. marki Britta)
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy olej dodajemy paprykę, cukinię oraz cebulę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy czosnek oraz imbir, smażymy jeszcze przez minutę.
Pastę mieszamy z mleczkiem kokosowym i wlewamy na patelnię. Całość dobrze mieszamy, w razie potrzeby dodajemy sosu rybnego oraz soli do smaku.
Warzywa dusimy przez parę minut aby przeszły smakiem kary. Dodajemy krewetki i dusimy całość przez 5 minut. Na koniec dodajemy sok oraz skórkę z limonki i posiekane zioła.
Podajemy z ryżem jaśminowym.

Wideo