W ostatnich latach do grona uwielbianych kiełbasek, szaszłyków (tu znajdziecie przepisy - klik), karkówki z grilla dołączyły także ryby i grillowane warzywa. Do tych dań nieodzowne stały się dodatki, takie jak keczup i musztarda, ale coraz częściej na naszych stołach pojawiają się też lekkie dipy i sosy. Podpowiadamy, które przepisy warto znać.
Poniżej znajdziecie przepisy na pyszne sosy do grillowanych dań:
- Sos czosnkowy do dań z grilla
- Grecki sos tzatziki do dań z grilla
- Lekki sos koperkowy do dań z grilla
- Słodko-kwaśny sos z chili do dań z grilla
- Sos serowy do dan z grilla
Sos czosnkowy do dań z grilla [PRZEPIS]

Składniki
- kubek dobrej śmietany 18 proc.
- 3-4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
Wykonanie sosu czosnkowego na bazie śmietany
Śmietanę wlać do miski, przecisnąć czosnek przez praskę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżkę majonezu, smak będzie nieco lepszy.
Grecki sos tzatziki do dań z grilla [PRZEPIS]

Składniki
- 2 świeże ogórki zielone
- jogurt naturalny
- 2-3 ząbki czosnku
- sól do smaku
Wykonanie
Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić do smaku solą.
Lekki sos koperkowy do dań z grilla [PRZEPIS]

Składniki
- jogurt naturalny
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz
Wykonanie
Koperek drobno pokroić i połączyć z jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Słodko-kwaśny sos z chili do dań z grilla [PRZEPIS]

Składniki
- pomidory
- papryczka chili
- kilka ząbków czosnku
- imbir
- cukier
- ocet ryżowy
- sól
- skrobia ziemniaczana
Wykonanie
Pomidory należy pozbawić skórki, chwilę poddusić, dodać pozostałe składniki, a na końcu skrobię ziemniaczaną do zagęszczenia. Doprawić do smaku i zblendować. Najlepiej smakuje na zimno.
Sos serowy do dań z grilla [PRZEPIS]

Składniki:
- 25 g masła extra Łaciate
- 25 g mąki pszennej
- 250 ml zimnego mleka Łaciate 3,2%
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta mielonego pieprzu
- 130 g sera gouda Mlekpol startego na tarce o grubych oczkach
- opcjonalnie: papryczka chili drobno posiekana lub trochę pasty chili
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i wsypać mąkę. Smażyć, aż zacznie się pienić. Cały czas mieszając wlać powoli mleko. Podgrzać na średnim ogniu tak długo, aż masa zgęstnieje. Zmniejszyć ogień i dodajemy przyprawy oraz starty ser. Mieszać, aż ser się rozpuści.
