Klasyki na grilla takie jak karkówka czy kiełbasa - mogą się znudzić. Doskonałym pomysłem mogą być szaszłyki. Ta pyszna potrawa składa się z kawałków mięsa nadzianych na szpikulec. W zależności od przepisu mięso może być przekładane różnymi warzywami (plasterkami cebuli, kawałkami papryki lub pomidorów) oraz słoniną lub boczkiem itp. Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej Azji i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu, został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji (sporządzany zgodnie z zasadami koszerności).
Najlepsze przepisy na szaszłyki z grilla:
- Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami
- Szaszłyki warzywne w pysznej marynacie
- Szaszłyk drobiowy – prosty i pyszny
- Szaszłyk z łososiem i warzywami
- Szaszłyki z piersi kurczaka marynowane piwem
- Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami
- Drobiowe szaszłyki w dwóch smakach w sezamie
- Kofty, czyli mielone inaczej
- Szaszłyki owocowe z brandy na grilla
- Szaszłyki na słodko z maleńkimi pancakes
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Jak grillować szaszłyki?
- Kratka grilla ma być zawsze dokładnie oczyszczona, zarówno przed, jak i po użyciu. Jak sobie ułatwić to zadanie? Oblepione pręty łatwo doczyścimy prostym, domowym sposobom. Niezawodna w walce z przypalonym tłuszczem będzie mieszanka wody utlenionej i sody oczyszczonej. Sprawdzi się też połączenie wody, mydła i octu.
- Kolejnym często szkodliwym dla zdrowia etapem grillowania jest proces rozpalania węgielków czy brykietu. Jak temu zaradzić? Zamiast podpałki, nasączonej toksycznymi substancjami, użyjmy tekturowej wytłaczanki na jajka i umieścimy w niej węgielki.
- Odwiecznym dylematem podczas biesiad pod gołym niebem jest także sposób grillowania. Zatem - na tacce, w folii czy może jednak bezpośrednio na kratce? Nie polecamy korzystać z produktów aluminiowych, ponieważ szkodliwy dla ludzkiego organizmu glin przenika do jedzenia. Bezpośrednie umieszczanie mięsa na kratce również jest odradzane. To wszystko przez kapiący tłuszcz, który w zetknięciu z rozżarzonym węglem uwalnia szkodliwe substancje. Zastępując aluminium koszyczkami ze stali nierdzewnej lub brytfankami wielokrotnego użytku, nie tylko przysłużymy się własnemu organizmowi, ale także planecie, ograniczając ilość śmieci pozostawionych po grillu.
