1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko......
fot. fot. pixabay

Szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko... Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników.

2 z 12
Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami

Składniki
cukinia
pomidor
3 duże pieczarki
2 małe cebule
150 g boczku

Składniki na marynatę
łyżeczka ostrej papryki
pół opakowania pieprzu
przyprawa ziołowa do grilla
wyciśnięty ząbek czosnku
3 łyżki oleju

Wykonanie
Przyprawy wymieszać z olejem. Cukinię oraz obrane pieczarki pokroić w plastry, pomidora oraz cebule w ćwiartki, a boczek w plastry. Nałożyć na patyczki do szaszłyków: cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora, cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora i ostatnią cukinię. Polać dokładnie marynatą i zostawiać w lodówce. Grillować.
Przepis Aleksandry Faiks

3 z 12
Szaszłyki warzywne w pysznej marynacie...
fot. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Szaszłyki warzywne w pysznej marynacie

Składniki
papryka różnokolorowa
pieczarki
młoda cukinia
cebula biała i czerwona
pomidorki

Składniki na marynatę
oliwa
sos sojowy
ocet winny
pieprz
zioła np. tymianek, bazylia, zioła prowansalskie

Wykonanie
Patyczki na szaszłyki należy namoczyć. Nadziewać według uznania.
Wymieszać oliwę z sosem sojowym i octem winnym w proporcji 3. 1. Moczyć szaszłyki w marynacie co najmniej 20 minut. Grillować polewając marynatą.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

4 z 12
Szaszłyk drobiowy – prosty i pyszny...
fot. fot. pixabay

Szaszłyk drobiowy – prosty i pyszny

Składniki:
4 piersi z kurczaka
300 dag boczku wędzonego
3 duże cebule
pół szklanki oleju rzepakowego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić na plasterki, a obraną cebulę w krążki. Następnie przygotować marynatę: w misce wymieszać olej z wszystkimi przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Zakryć szczelnie folią spożywczą lub pokrywką i odstawić na trzy godziny do lodówki. Na metalowe szpadki lub namoczone wcześniej drewniane patyczki do szaszłyków nabijać ciasno na przemian: mięso, cebulę i boczek. Opiekać ze wszystkich stron na aluminiowych tackach, polewać pozostałą marynatą. Robić to tak długo, aż mięso ładnie się zrumieni na zewnątrz, a w środku będzie upieczone i miękkie.
Przepis Janiny Czai

Zobacz również szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wybuch w remizie pod Krakowem. Pięcioro dzieci rannych! Akcja ratunkowa ze śmigłowcem

Wybuch w remizie pod Krakowem. Pięcioro dzieci rannych! Akcja ratunkowa ze śmigłowcem

Gmach na Chramcówkach od lat stoi i niszczeje. Nie ma na niego pomysłu?

Gmach na Chramcówkach od lat stoi i niszczeje. Nie ma na niego pomysłu?

Potrącenie pieszego w Krakowie. Na ruchliwej ulicy lądował śmigłowiec LPR

AKTUALIZACJA
Potrącenie pieszego w Krakowie. Na ruchliwej ulicy lądował śmigłowiec LPR

Zobacz również

O TYM SIĘ MÓWI. Centrum kultury i sportu przy Błoniach. Czego jeszcze tam brakuje?

O TYM SIĘ MÓWI. Centrum kultury i sportu przy Błoniach. Czego jeszcze tam brakuje?

Myślisz, że znasz niezapominajki? A tu niespodzianka. Te kwiaty są łudząco podobne

Myślisz, że znasz niezapominajki? A tu niespodzianka. Te kwiaty są łudząco podobne