
Szaszłyki z mięsem, rybami, warzywami i na słodko... Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników.

Kolorowe szaszłyki z boczkiem, cukinią, pomidorem i pieczarkami
Składniki
cukinia
pomidor
3 duże pieczarki
2 małe cebule
150 g boczku
Składniki na marynatę
łyżeczka ostrej papryki
pół opakowania pieprzu
przyprawa ziołowa do grilla
wyciśnięty ząbek czosnku
3 łyżki oleju
Wykonanie
Przyprawy wymieszać z olejem. Cukinię oraz obrane pieczarki pokroić w plastry, pomidora oraz cebule w ćwiartki, a boczek w plastry. Nałożyć na patyczki do szaszłyków: cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora, cukinię, boczek, cebulę, pieczarkę, pomidora i ostatnią cukinię. Polać dokładnie marynatą i zostawiać w lodówce. Grillować.
Przepis Aleksandry Faiks

Szaszłyki warzywne w pysznej marynacie
Składniki
papryka różnokolorowa
pieczarki
młoda cukinia
cebula biała i czerwona
pomidorki
Składniki na marynatę
oliwa
sos sojowy
ocet winny
pieprz
zioła np. tymianek, bazylia, zioła prowansalskie
Wykonanie
Patyczki na szaszłyki należy namoczyć. Nadziewać według uznania.
Wymieszać oliwę z sosem sojowym i octem winnym w proporcji 3. 1. Moczyć szaszłyki w marynacie co najmniej 20 minut. Grillować polewając marynatą.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Szaszłyk drobiowy – prosty i pyszny
Składniki:
4 piersi z kurczaka
300 dag boczku wędzonego
3 duże cebule
pół szklanki oleju rzepakowego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Wykonanie:
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Boczek pokroić na plasterki, a obraną cebulę w krążki. Następnie przygotować marynatę: w misce wymieszać olej z wszystkimi przyprawami. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Zakryć szczelnie folią spożywczą lub pokrywką i odstawić na trzy godziny do lodówki. Na metalowe szpadki lub namoczone wcześniej drewniane patyczki do szaszłyków nabijać ciasno na przemian: mięso, cebulę i boczek. Opiekać ze wszystkich stron na aluminiowych tackach, polewać pozostałą marynatą. Robić to tak długo, aż mięso ładnie się zrumieni na zewnątrz, a w środku będzie upieczone i miękkie.
Przepis Janiny Czai
Zobacz również szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej.