
Szaszłyk z łososiem i warzywami
Składniki
30 dag filetu z łososia (bez ości i skóry)
2 średnie ziemniaki
cukinia
cytryna
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
łyżeczka płynnego miodu
Wykonanie
Filet pociąć w dużą kostkę. Łyżkę oleju wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać łyżkę soku z cytryny. Do marynaty włożyć rybę i odstawić na kilka minut. Ziemniaki pokroić na nieduże kawałki. Ugotować na półtwardo i odcedzić. Papryki pokroić na kawałeczki, a cukinie na cienkie paseczki.
Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie łososia, kawałki ziemniaków, papryki oraz złożone w harmonijkę paski cukinii. Całe szaszłyki posmarować pozostałym olejem. Usmażyć na grillu.
Przepis Janiny Czai

Szaszłyki z piersi kurczaka marynowane piwem
Składniki
jedna podwójna pierś z kurczaka
200 ml piwa
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
oregano
1 łyżka miodu
2 cebule
3 papryki – zielona, żółta i czerwona
puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki kawałków ananasa z puszki
pół łyżeczki gorczycy
łyżeczka octu winnego
sól
olej
dymka
Wykonanie
Piwo wymieszać z sosem sojowym, pieprzem, oregano i miodem. Marynatą zalać kawałki mięsa, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso osączyć, warzywa pokroić, nadziewać na przemian na patyczki lub szpilki do szaszłyków, skropić olejem. Grillować około. 30 min.
Dymkę zeszklić na oleju, dodać pomidory i ananasa i dusić 10 minut. Przyprawić gorczycą, solą i octem. Podawać do szaszłyków.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Grillowane szaszłyki z wątróbką i warzywami
Składniki
300 g wątróbki drobiowej
1 cukinia
1 papryka żółta
3 cebule
2 pomidory
1,5 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
bazylia
sól
pieprz
oliwa
Wykonanie:
Wątróbkę oczyścić z błonek. Olej wymieszać z majerankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty włożyć wątróbkę. Wymieszać i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Cukinię pokroić w grubsze plastry. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie wątróbkę, cebulę, cukinię, paprykę oraz pomidora. Tak postępować, aż do wyczerpania składników.
Szaszłyki skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować po około 10 minut z każdej strony. Szaszłyki podawać na ciepło, obficie polane keczupem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga "W tradycyjnej kuchni Kasi"

Drobiowe szaszłyki w dwóch smakach w sezamie
Składniki
50 dag piersi kurczaka
100 ml sosu sojowego
1 łyżka przyprawy do grilla
1 łyżka ziół prowansalskich
2 białka
10 dag ziaren sezamu
1 czerwona papryka
4 cebulki dymki
olej
Wykonanie
Piersi kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Podzielić do dwóch miseczek i zalać sosem sojowym.
W jednej miseczce mięso posypać przyprawami do grilla, a w drugiej ziołami prowansalskimi.
Wstawić mięso do lodówki na noc, aby przeszło przyprawami.
Zamarynowane mięso namoczyć w białkach i obficie obsypać sezamem. Następnie nadziać na patyczki szaszłykowe na zmianę z kawałkami czerwonej papryki i cebulą. Podsmażyć szaszłyki na oleju na patelni.
Potem przenieść je na aluminiową tackę do grillowania, skropić obficie sosem sojowym i położyć na grillu.
Grillować około 8-10 minut, od czasu do czasu obracając szaszłyki, by mięsko się równomiernie podpiekło.
Podawać z bagietką lub z ziemniakami upieczonymi także na grillu.
Przepis Janiny Czai