
Kofty, czyli mielone inaczej
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
pół pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
1 łyżeczka soli morskiej
olej
Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i wyrobić na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi uformować z mięsa podłużne kofty i nabić na patyczki do szaszłyków, które wcześniej wymoczyć w wodzie, aby nie spaliły się podczas pieczenia.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu olejem.
Możemy upiec na grillu, na patelni grillowej lub zwykłej lub w piekarniku z grillem do zrumienienia.
Podawać z sosem czosnkowym lub ostrym paprykowym.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Szaszłyki owocowe z brandy na grilla
Składniki
ananas
melon
2 jabłka
4 kiwi
4 banany
6 łyżek miodu
2 łyżki brandy
3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Owoce pokroić na kawałki o podobnej wielkości, nadziewać naprzemiennie na szaszłyki. Miód połączyć z sokiem z cytryny i brandy, posmarować owoce marynatą, piec na grillu często obracając i smarując marynatą.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Szaszłyki na słodko z maleńkimi pancakes
Porcja na ok. 14 szaszłyków
Składniki na pancakes:
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 płaska łyżka cukru
1 duże jajko
1 łyżka oleju
100 ml mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
Wykonanie
Do miski wsypać proszek do pieczenia, sól, cukier, dodać jajko, olej, mleko i mąkę pszenną, dobrze wymieszać łyżką lub krótko zmiksować mikserem. Na nie przywierającej patelni smażyć malutkie pancakes (o średnicy 4 cm). Z tej porcji wychodzi ok. 42 sztuki.
Dodatkowo:
3 duże dojrzałe banany
ok. 1 kg niedużych truskawek
ewentualnie 1 tabliczka mlecznej czekolady do polania szaszłyków
ewentualnie cukier puder do posypania
Wykonanie szaszłyków
Banany pokroić w plastry. Truskawki umyć, osuszyć.
Na patyki do szaszłyków nadziewać na przemian pancakes, banan, truskawkę.
Układać na tacce do grillowania, grillować kilka minut.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"