Jaki jest przepis na ulubione danie Paulinho, pomocnika FC Barcelony? Burgery z czerwonej fasoli. Teraz możesz je zrobić także ty!
Składniki
- 0,5 kg czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 100 g orzechów nerkowca
- 1 jajko
- 80 g bułki tartej
- ser żółty w plastrach
- 6 bułek pszennych
- posiekana sałata
- pikle
Wykonanie
Na średniej patelni podgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i zieloną paprykę, a następnie podpiekaj przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli a papryka zrobi się miękka. Dodaj czosnek i podsmaż przez następne 2 minuty. Przełóż miksturę do przygotowanej wcześniej miski. Do blendera kielichowego wsyp czerwoną fasolę i orzechy nerkowca, a następnie blenduj do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do miski z cebulą i papryką. Dodaj jajko i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj małe kotlety. Na patelni podgrzej łyżkę oleju. Kotlety smaż około 5 minut, tak aby po każdej stronie powstała twarda „skórka”. Bułki przekrój na dwie równe części, dodaj posiekaną sałatę i pikle a następnie usmażony kotlet i plasterek sera. Złóż części bułki w burgera. Smacznego!
Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz
Zobacz koniecznie:TOP 10 przekąsek do piwa na mundial
Zobacz też:Przepisy na dania z bobem naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN