5 z 11
Poprzednie
Następne
Przepis na chleb. Jak zrobić chleb na zakwasie i bez zakwasu. Sprawdzone przepisy na zakwas chlebowy i pieczenie chleba [PRZEPISY]
Chleb z mąki pszennej i drożdży z dodatkiem otrębów Katarzyny Pacholarz
Składniki
1 kg mąki pszennej (np. poznańskiej)
10 dag drożdży
kubek otrąb pszennych
1/2 litra mleka
1/2 litra wody
1 i 1/2 łyżki soli
2 płaskie łyżki cukru
10 dag drożdży
Wykonanie
Do ciepłego mleka i wody dodać cukier i sól. Wymieszać. Wkruszyć drożdże. Gdy się rozpuszczą, dodać mąkę, otręby i słonecznik. Dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.
Przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych foremek długości ok. 30 cm, posmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny „do suchego patyczka”.