Celem wydarzenia, organizowanego przez kierunek dietetyka WL UJ CM, było sprawdzenie wiedzy studentów z zakresu dietetyki i żywienia, promocja kierunku studiów, a także wymiana doświadczeń pomiędzy uczestnikami z różnych uczelni w kraju.
W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu, udział wzięło 16 drużyn, a po dwóch dniach wyrównanej walki na podium stanęli:
- miejsce: Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach: 120,5 punktów,
- miejsce: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 113 punktów,
- miejsce: Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie, zdobywając 111 punktów.
Jak co roku, uczestniczyli mogli wysłuchać wykładu eksperta - na pytanie "Czy dieta może wpływać na czynność tarczycy?" odpowiedział dr hab. n. farm. Paweł Paśko z Zakładu Bromatologii UJ CM.
Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez prof. Tomasza Grodzickiego prorektora UJ ds. Collegium Medicum, prof. Macieja Małeckiego dziekana Wydziału Lekarskiego UJ CM oraz mgr Marcina Jędrychowskiego dyrektora Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
