Co jeść, żeby... nie zwariować? Podpowiedź, nie tylko dla studentów, można było znaleźć w wykładzie Marty Kotuły z Uniwersytetu Rolniczego - "Dieta wspomagająca zdrowie psychiczne - kluczowe składniki pokarmowe w walce z depresją".
- Według badań, odżywanie się wspomagające zdrowie psychiczne to zdecydowanie dieta śródziemnomorska - mówi nam Marta Kotuła z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki URK. - Pomaga ona w zmniejszaniu ryzyka rozwoju depresji, jak i w depresji już zdiagnozowanej. Jej założenia to przede wszystkim bazowanie w naszym jadłospisie na sporej ilości produktów roślinnych (warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechów czy pestek), spożywaniu ryb oraz używaniu oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu. Nie powinniśmy zapominać o tym, że dieta zachodnia, czyli spożywanie wysoko przetworzonej żywności, słodyczy, przetworzonego mięsa czerwonego, rafinowanych węglowodanów czy tłustych produktów mlecznych, zwiększają ryzyko rozwoju i nasilenie depresji. Kluczową kwestią w zmniejszeniu nasilenia objawów tej choroby są również witamina D i kwasy omega-3 (EPA i DHA).
Do serca przytul psa, dla swojego dobrostanu
Na konferencji omówiona została również rola otoczenia - w tym ogrodów sensorycznych - w poprawie samopoczucia oraz znaczenie kontaktu ze zwierzętami w budowaniu dobrostanu psychicznego. Jedna ze specjalistek w swoim wystąpieniu skupiła się tym, jak psy wspierają emocjonalny i psychiczny dobrostan człowieka.
Krakowskie Dni Integracji 2025
XVII Krakowskie Dni Integracji trwają do 11 kwietnia. Wydarzenie - organizowane z myślą o wsparciu edukacyjnym studentów ze szczególnymi potrzebami oraz promocji zdrowia psychicznego - stanowi element integracji środowiska akademickiego.
Głównym koordynatorem tego przedsięwzięcia jest Biuro ds. Osób z Niepełnosprawnościami UEK. Partnerami wydarzenia są krakowskie uczelnie oraz Urząd Miasta Krakowa. Działają one wspólnie w ramach Porozumienia na rzecz wspierania i kształcenia studentów z niepełnosprawnościami.
