Otwarcia uroczystości i powitania gości dokonał rektor URK, dr hab. inż. Sylwester Tabor, prof. URK, a prezentację pt. „URK: Uniwersytet, Rozwój, Kariera – klucz do Twojej przyszłości” wygłosił dr hab. inż. Andrzej Bogdał, prof. URK, prorektor ds. kształcenia.
Następnie studenci dokonali prezentacji 8 wydziałów. Opowiedzieli o swoich doświadczeniach oraz ofercie jaką dysponuje każda jednostka.
Warsztaty i atrakcje
W międzyczasie w siedzibach poszczególnych wydziałów trwały zajęcia praktyczne, w których odwiedzający mogli brać czynny udział. I tak na przykład:
Wydział Technologii Żywności zaprezentował m.in. kuchnię molekularną, analizę zawartości cukru w żywności oraz zastosowanie hodowli komórkowych w nauce o żywności
Wydział Medycyny Weterynaryjnej przygotował m.in. pokazy z zakresu pierwszej pomocy zwierzętom, badania osteologiczne oraz warsztaty szycia chirurgicznego
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt zaprosił uczestników na zajęcia poświęcone biomedycynie, anatomii, czy zachowaniom pokarmowym zwierząt
Na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa można było poznać tajniki kultur in vitro, naturalnych barwników roślinnych czy domowej uprawy grzybów jadalnych
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji zaprezentował technologie pomiarowe wykorzystywane w geodezji,
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki umożliwił zapoznanie się z zastosowaniem druku 3D, pojazdami autonomicznymi oraz systemami rolnictwa precyzyjnego
Wydział Rolniczo-Ekonomiczny przygotował m.in. prezentacje dotyczące ekologii w rolnictwie,
Wydział Leśny zaoferował odwiedzającym możliwość uczestnictwa w zajęciach poświęconych mapowaniu lasów i niezwykłemu światowi owadów leśnych
Ponadto odwiedzający mogli uzyskać szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji, pomocy materialnej, programów wymiany międzynarodowej czy działalności samorządu studenckiego. Dla uczestników przewidziano także atrakcje dodatkowe, takie jak możliwość nagrania pamiątkowego wideo w videobudce 360, zwiedzanie hali sportowej, akademików i Biblioteki Głównej URK oraz odwiedzenie Klubu Akademickiego „Arka”.
Najpopularniejsze kierunki w 2024
Na UR ogólna liczba studentów, w tym zagranicznych wynosi 6,485 osób (stan na grudzień 2024). 5021 osób wybrało studia stacjonarne, 1464 studia niestacjonarne, słuchaczy studiów podyplomowych na UR znajdziemy w liczbie 434, a doktorantów 134.
Do najpopularniejszych kierunków na studiach stacjonarnych I stopnia w roku 2024/2025 należą:
Weterynaria – 8,49 kandydatów/miejsce, 80 miejsc
Finanse i rachunkowość – 8 kandydatów/miejsce, 60 miejsc
Etologia i psychologia zwierząt – 7,33 kandydatów/miejsce, 45 miejsc
Dietetyka – 4,13 kandydatów/miejsce, 135 miejsc
Transport i logistyka – 3,52 kandydatów/miejsce, 75 miejsc
Biotechnologia – 3,69 kandydatów/miejsce, 75 miejsc
Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami – 3,53 kandydatów/miejsce, 45 miejsc
Ekonomia – 3,57 kandydatów/miejsce, 150 miejsc
Zarządzanie – 3,41 kandydatów/miejsce, 150 miejsc
Architektura krajobrazu – 3,67 kandydatów/miejsce, 60 miejsc
O uczelni
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie to wiodąca Uczelnia w dziedzinie nauk przyrodniczych w Polsce. Szczyci się długą i bogatą historią. Zapewnia profesjonalne przygotowanie specjalistów nie tylko dla potrzeb rolnictwa i leśnictwa, ale także całej gospodarki żywnościowej i sektora agrobiznesu.
Uniwersytet Rolniczy oferuje naukę na kierunkach w 6 dziedzinach nauk: weterynaryjnych, społecznych, inżynieryjno-technicznych, ścisłych i przyrodniczych, medycznych i nauk o zdrowiu, a także rolniczych. Uczelnia kształci studentów na 8 Wydziałach, 35 kierunkach w języku polskim (w tym 30 inżynierskich, 4 licencjackich i 1 kierunku jednolitym magisterskim), a także na 7 kierunkach w języku angielskim.
Uczelnia prowadzi liczne projekty badawcze, często we współpracy z innymi uczelniami i instytucjami na całym świecie.
