
Knedle ziemniaczane z morelami lub śliwkami KGW z Konaszówki
Składniki
1 kg ziemniaków
szklanka mąki pszennej
szklanka maki ziemniaczanej
2 jajka
1/2 kg małych moreli (lub śliwek)
20 kostek cukru
szklanka śmietany
cukier waniliowy (16 g)
3 łyżeczki cukru kryształu
cynamon do posypania
Wykonanie
Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki, a w ich miejsce włożyć po kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach, możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 1/2 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przeciśnięte przez praskę przełożyć do miski, wbić jajka i wyrobić ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza.
Podzielić. Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie na raz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 minut.
Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Można posypać cynamonem. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.

Spaghetti z warzywami w sosie śmietanowo-serowym
Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 cukinia
1 papryka czerwona
100 g pomidorków cherry
1 cebula
1 szklanka śmietany 30%
50 g sera żółtego
4 łyżki oliwy
oregano
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cukinię i paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych otworach.
Na oliwie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażyć około 10 minut. Warzywa zalać śmietaną i dodać żółty ser. Dusić około 3 minut. Dodać ugotowany makaron spaghetti. Wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawić do smaku oregano, solą oraz pieprzem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Bataty zapiekane z boczniakami i serem żółtym
Składniki:
5-6 dużych batatów
300 g boczniaków
200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
kilka łyżek oleju do wysmarowanie blachy
łyżka masła
sól, pieprz do smaku (najlepiej grubo mielony)
listki pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Bataty dokładnie umyć i nie obierać. Podgotować w osolonej wodzie 15 min, przekroić na pół, wydrążyć częściowo środki aby zrobić miejsce na farsz. Boczniaki pokroić w grubą kostkę i podgotować 2-3 minuty w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzić i podsmażyć na maśle na wolnym ogniu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałym miąższem batatów. Farsz ułożyć w wydrążonych batatach.
Z wierzchu posypać grubą warstwą startego sera. Na wysmarowaną olejem blachę ułożyć bataty, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez ok. 15 min. Podawać udekorowane listkiem pietruszki.

Gołąbki z kaszą gryczaną z grzybami w śmietanie
Składniki na gołąbki
kapusta świeża
1 kg kaszy gryczanej
1/2 kg boczku wędzonego
1/2 kg cebuli
150 g masła
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, majeranek do smaku
Składniki na sos
1/2 kg podgrzybka świeżego lub mrożonego
1/2 kg kurków świeżych lub mrożonych
3 cebule
olej
śmietana kwaśna 18 proc.
śmietanka słodka
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Z kapusty wykroić głąb i sparzyć w wodzie w dużym garnku, oddzielając liść po liściu.
Kaszę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, masło i poddusić kilka minut. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. W liście kapusty nałożyć farsz i zwinąć.
Dno garnka lub rondla wyłożyć paroma liśćmi kapusty, ułożyć ciasno gołąbki, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
Grzyby w śmietanie. Grzyby oczyścić, pokroić w duże cząstki, obgotować w wodzie parę minut i odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na oleju. Dodać grzyby, obie śmietany, oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować często mieszając.
Przepis Roberta Muzyczki