
Pęczak z dynią i grillowanym kurczakiem
Składniki
200 g kaszy pęczak
250 g dyni, najlepiej piżmowej
ok. 300 g filetu z kurczaka
100 g cieciorki ugotowanej lub z puszki
cebula lub 1/2 pęczka dymki
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
garść posiekanego jarmużu lub liści szpinaku
po ok. 1/2 łyżeczki przypraw lub wg uznania, np. sól, pieprz, harrisa lub płatki chilli
dodatkowo świeża zielenina do posypania
Wykonanie
Kaszę pęczak ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię piżmową umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oprószyć solą i ugotować na parze do miękkości (około 15 minut). Kilka minut przed zakończeniem, razem z dynią ugotować na parze również posiekane i pozbawione twardych części liście jarmużu.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić lekko na maśle klarowanym.
Kiedy mięso jest gotowe, dodać posiekaną dymkę oraz zmiażdżony czosnek. Dodać cieciorkę, a po kilku chwilach miękką już dynię wraz z jarmużem. Ewentualnie zamiast jarmużu dodać umyte liście szpinaku i całość wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać ulubioną świeżą zieleniną.
Przepis Violetty Grzelki

Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem
Składniki
100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
350 g fileta z kurczaka
400 g obranej dyni
50 g jarmużu
por
duża łyżka masła
1/2 łyżeczki imbiru
sól pieprz
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Po chwili dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Po kilku minutach dodać kaszę i przyprawić. Kiedy kurczak będzie gotowy, a kasza prawie miękka, dodać dynię i posiekany jarmuż. Gdy dynia i kasza będą miękkie, danie jest gotowe. W razie potrzeby, podczas duszenia można podlać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Kaszotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem
Składniki
500 g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki
2 saszetki kaszy pęczak (np. Halina)
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
500 ml bulionu lub wody
1 garść jarmużu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
olej do smażenia
3 łyżki masła
sól i pieprz
Wykonanie
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.

Szybka tarta z brokułami Koła Gospodyń z Białki
Składniki na ciasto
250 g maki
2 żółtka
1/2 kostki miękkiej margaryny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18 proc.
Składniki na farsz
1 duży brokuł podzielony na cząstki i wrzucony na wrzątek na 2 minuty
200-250 ml śmietany 18 proc.
3 jajka
sól, pieprz
Wykonanie
Ciasto. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę
Wyłożyć ciasto na formę do tarty, na ciasto ułożyć brokuły i na to wylać wymieszane jajka ze śmietaną, przyprawione solą i pieprzem. Całość można posypać startym żółtym serem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż całość się zetnie.