
Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną Agnieszki Sznajder
Składniki
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
mąka pszenna (mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki)
4 jaja
6 kopiatych łyżek cukru
2-3 twarde kwaskowate jabłka (polecam szarą renetę)
2 cytryny - starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Rozgrzać olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki, ok. 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.
Jaja z cukrem ubić mikserem, zatrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, zmiksować. Dodać jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Ciasto nakładać dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuścić bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą, wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Minipączki posypać cukrem pudrem.

Pomarańczowe pączki hiszpańskie na tłusty czwartek Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na około 12 pączków
100 g mąki
50 g masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
75 ml soku z czerwonych pomarańczy
starta skórka z pomarańczy
cukier puder + woda do lukru
olej do smażenia
Wykonanie
Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok z solą, cukrem i masłem wlać do garnka i zagotować. Następnie wrzucić do tego przesianą mąkę i energicznie wymieszać aż wszystko dokładnie nam się połączy.
Odstawić do wystygnięcia, a potem zmiksować wrzucając po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okręgi na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. Na rozgrzany olej wrzucić pączki papierem do góry. Po chwili zdjąć papier (gdy będzie odchodził od pączka). Usmażyć z obu stron na złocisty kolor.
Gotowe pączki polać lukrem i udekorować startą skórką z pomarańczy.

Hiszpańskie pączki cynamonowe z gorącą Nutellą Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Składniki na około 20 sztuk
1 szklanka wody
50 g masła (3 łyżki)
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 szklanka z górką mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 lyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
Dodatkowo
olej do smażenia
cukier puder
kilka łyżek nutelli
Wykonanie
W średniej wielkości garnku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru.
Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, skórką z cytryny, skórką z pomarańczy i ekstraktem z wanilii. Zdjąć z palnika i dokładnie utrzeć masę. Odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie dużej gwiazdki. Rozgrzać olej w dużym garnku. Na olej wyciskać kawałki ciasta o długości około 10 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pączki powinny mieć brązowy kolor.
Usmażone wyjąć z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Nutellę przełożyć do małego naczynia i podgrzewać przez chwilkę w mikrofalówce - tak aby stała się bardziej płynna.
Maczać pączki w rozgrzanej Nutelli. Smacznego!