
Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki na około 12 pączków
350 g mąki
35 g drożdży
50 g cukru
1/2 szklanki mleka
4 żółtka
50 g masła
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
konfitura z róży
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Wykonanie
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.

Domowe proste pączki z czekoladą i rodzynkami Joanny Tokarz
Składniki na około 30 pączków
1/2 kg mąki pszennej tortowej
4 żółtka
1 jajko
kieliszek spirytusu
8 dag margaryny
10 dag cukru kryształu
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki przegotowanej letniej wody
5 dag drożdży świeżych
szczypta soli
Dodatkowo
ok. 100 g kremu czekoladowego
5 dag rodzynek
cukier puder do posypania po wierzchu
około 1 litr oleju do smażenia
Wykonanie
Drożdże rozkruszyć, zalać letnim mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtko i jajko utrzeć z cukrem. Margarynę roztopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn drożdżowy oraz masę jajeczną, szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrobić w trakcie dodając roztopioną margarynę.
Pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykroić szklanką krążki.
Na połowę krążków nałożyć krem oraz kilka rodzynek, przykryć drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykroić szklanką o mniejszej średnicy. Pączki zostawić do wyrośnięcia, a następnie smażyć na głębokim oleju. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladą Katarzyny Jaworek
Składniki
szklanka mleka
4 żółtka
20 g drożdży
opakowanie cukru waniliowego
płaska łyżka cukru kryształu
600 g mąki tortowej
50 g margaryny
szczypta soli
łyżka spirytusu
Składniki na krem
300 ml śmietany 36 proc.
łyżka cukru pudru
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo
tabliczka białej czekolady
kakaowa posypka do dekoracji
olej do smażenia
Wykonanie
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać spirytus oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na rozgrzanym oleju usmażyć pączki na rumiano z dwóch stron.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekroić na pół i przełożyć kremem kawowym.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polać pączki. Wierzch oprószyć kakaową posypką.

Szybkie i proste pączki na tłusty czwartek z serkiem ricotta Anny Cyganik-Idęć
Składniki
200 g sera ricotta
2 jajka
75 g mąki (ok. pół szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego)
olej/smalec do smażenia
cukier puder (do posypania)
Wykonanie
Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać.
W rondlu podgrzać tłuszcz (proponuję pół na pół olej ze smalcem). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.