
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na domowe pączki na tłusty czwartek.

Tradycyjne pączki z nadzieniem z konfitury wiśniowej Katarzyny Jaworek
Składniki
1,5 szklanki mleka
5 żółtek
50 g drożdży
1,5 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
80 dag mąki
50 g margaryny
1,5 łyżki spirytusu
słoiczek konfitury wiśniowej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę.
Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Idealne, łatwe pączki na tłusty czwartek Sylwii Ładygi
Składniki na ok. 25 pączków
500 g mąki tortowej
50 g świeżych drożdży
4 żółtka
3 czubate łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
50 g masła
250 ml mleka 3/2 proc.
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo
marmolada truskawkowa
tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i mieć temperaturę pokojową. Do miseczki wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać, włożyć miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą, biała masę z resztą cukru.
Do miski z mąkę wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać drewnianą łyżką, dodać ubite jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagnieść.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.
Ciasto, które podwoiło swoją objętość wyciągnąć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrobić i rozwałkować na ok. 1,5 cm.
Szklanką wyciąć pączki i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut - w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (ja smażę na oleju) do odpowiedniej temperatury - jest to ok. 180 stopni.
Delikatnie wrzucić pączki i usmażyć z dwóch stron na złoto, odsączyć na papierowym ręczniku.
Lekko wystudzone nadziać marmoladą (ja używam do tego szprycy cukierniczej).
Oblać dużą ilością lukru (cukier puder, sok z cytryny i woda ) lub obsypać cukrem pudrem!
Pycha!

Puszyste pączki z nutką pomarańczy na tłusty czwartek Joanny Tokarz
Składniki na około 30 pączków
1/2 kg mąki tortowej
5 dkg roztopionego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
4 żółtka
1 szklanka mleka
50 ml rumu
5 dkg cukru kryształu
5 dkg drożdży świeżych
szczypta soli
1 szklanka kremu pomarańczowego
skórka otarta z 2 pomarańczy
olej do smażenia (ok.1 litr)
Składniki na krem pomarańczowy
2 duże pomarańcze
1/2 cytryny
110 g cukru kryształu
125 g masła
2 żółtka
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru.
Wymieszać i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło stopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wlać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać około 15 minut i odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku i formować kule u mnie miały średnicę ok 4 cm. Ułożyć na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Olej rozgrzać. Pączki smażyć na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziać od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewać do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarować na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.
Krem pomarańczowy
Pomarańcze umyć, z jednej zetrzeć skórkę, a następnie wygnieść sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelać do rondelka i gotować wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodać cukier oraz masło i ponownie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodać roztrzepane żółtka i wymieszać do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok. 20 minut). Wystudzić.