
Panierowane skrzydełka z sosem czosnkowym
Składniki:
skrzydełka z kurczaka
mąka pszenna
mąka kukurydziana
papryka słodka
jajko
olej
sól i pieprz
sos czosnkowy
Wykonanie:
Podzielić oczyszczone skrzydełka na dwie części. Jedne oprószyć pieprzem, solą oraz papryką. Drugie obtoczyć w jajku, a następnie w mieszaninie mąki pszennej i kukurydzianej. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem zgrillować. Polać sosem czosnkowym.

Roladki z cukinii i fety z sosem czosnkowym
Składniki:
1 młoda cukinia
100 g sera feta
świeża bazylia
pieprz
olej
sos czosnkowy
Wykonanie:
Cukinię umyć, obciąć końcówki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać posiekaną bazylią. Następnie położyć na nie po kawałku fety, zrolować i spiąć wykałaczką. Tak przygotowane roladki posmarować delikatnie olejem i grillować na rozgrzanym ruszcie. Gotowe roladki podawać z Sosem czosnkowym.

Grillowane warzywa z sosem miodowo-koperkowym
Składniki:
małe ziemniaki
cukinia
papryka
marchewka
olej kokosowy
Składniki na sos:
duży jogurt naturalny
koperek
2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki miodu
sól i cytryna do smaku
Ziemniaki i marchewkę wyszorować. Ziemniaki pokroić w ćwiartki i obgotować w osolonym wrzątku. Paprykę pokroić na większe kawałki, cukinię i marchew w plastry. Warzywa ułożyć na tacce do grilla i skropić olejem kokosowym. Opiekać do czasu aż warzywa zmiękną.
Z przygotowanych składników przygotować sos. Zgrillowane warzywa podawać z sosem.

Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
Składniki:
5 średnich ziemniaków
150 g boczku wędzonego parzonego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
pieprz, majeranek
sos tatarski
szczypior
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, doprawić pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i całość wymieszać. Wydrążone ziemniaki wypełnić nadzieniem, złożyć razem i dokładnie zawinąć w podwójną folię aluminiową. Piec w żarze do miękkości (około 45 - 50 minut)
Podawać z sosem tatarskim, posypane obficie szczypiorkiem.