![Przepisy na grilla. Zobacz TOP 7 naszych propozycji na grilla [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/3b/5a/5ac65eba9ebff_o_large.jpg)

Grillowana polędwiczka z sosem grillowym
Składniki:
2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz grubo mielony do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki oczyścić z błonek, doprawić solą, pieprzem i odstawić. W miseczce wymieszać ocet balsamiczny z miodem, olejem i sosem sojowym. Powstałą marynatą wysmarować polędwiczki i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Zgrillować na ruszcie z każdej strony ok. 8 minut. Podawać z sosem grillowym.

Łosoś z grilla na warzywnej tortilli z sosem koperkowym
Składniki:
4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g)
4 placki tortilli
1 papryka świeża czerwona
1 papryka świeża zielona
1 por
2 średnie marchwie
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Łososia doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z sosem koperkowym, wyłożyć na tortille i zwinąć. Łososia natłuścić olejem i grillować na tacce, a tortille z warzywami podgrzać na grillu. Podawać z sosem koperkowym.

Mięsna szpadka w trzech smakach
Składniki:
100 g filetu z indyka
100 g polędwiczki wieprzowej
100 g schabu bez kości
2 łyżki oleju
musztarda sarepska
Przyprawy:
do indyka: sól, kurkuma, miód, musztarda, imbir
do polędwiczki: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, czosnek, majeranek
do schabu: sól, papryka słodka, płatki chilli, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mięso oczyścić z błonek, umyć, lekko rozklepać tłuczkiem, doprawić poszczególnymi przyprawami, a następnie natłuścić olejem i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Każdy kawałek nadziać na dwie szpadki do szaszłyków i zgrillować na średnio rozgrzanym ruszcie z obydwu stron. Podawać z musztardą sarepską.