9 z 12
Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową...
fot. Fot. Stanisław Romek

Ciasto murzynek z orzechami i polewą kakaową

Składniki na ciasto
160 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
jajko
200 g cukru
1/2 kostki masła
łyżka dowolnego dżemu
łyżka kakao
1/2 łyżki sody
200 g mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Składniki na polewę
5 łyżek cukru pudru
jajko
3 łyżki kakao
1/2 kostki masła
płatki migdałowe

Wykonanie
Roztopić masło w garnku. Do roztopionego masła dodać cukier, jajko i wymieszać. Następnie dodać dżem, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu wszystkich składników stopniowo dodawać mąkę i dalej mieszać. Na samym końcu dodać mleko, orzechy, rodzynki i skórkę. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej pergaminem i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Po wystudzeniu ciasta przygotować polewę. Dokładnie wymieszać jajka z cukrem pudrem. Potem dodać kakao i dalej mieszać. W międzyczasie w osobnym garnku rozpuścić masło.
Rozpuszczone masło stopniowo wlać do masy i mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje. Wylać ją na ciasto i udekorować płatkami migdałowymi.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

10 z 12
Domowy, łatwy piernik świąteczny...
fot. Fot. Marta Góra

Domowy, łatwy piernik świąteczny

Składniki na dwie keksówki
1/2 kg mąki
2 jajka
ok. szklanki miodu
ok. szklanki cukru (może być brązowy)
10 dag masła
1/4 l mleka
soda oczyszczona - czubata łyżeczka
przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
bakalie

Wykonanie
Miód, cukier i masło stopić na ciepło. Ostudzić. Do zimnej mieszaniny dodać żółtka, sodę rozpuszczoną w ciepłym mleku, przyprawy do piernika i wymieszać. To wszystko dodać do mąki i wyrobić razem łyżką, dodać bakalie. Następnie ubić pianę z białek, lekko wymieszać z ciastem piernikowym, aby cała piana wchłonęła się w ciasto.
Piec w piecu nagrzanym do 180-200 stopni do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Przepis Marty Góry

11 z 12
Orzechowa lazania z ciasta filo...
fot. Fot. 123 RF

Orzechowa lazania z ciasta filo

Składniki:
10 płatków ciasta filo
400 g nerkowców
400 g orzechów włoskich
150 g masła + odrobinę do posmarowania formy
4 białka
500 g cukru
8 łyżek miodu
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie
Masło rozpuścić w małym garnku. Orzechy włoskie i nerkowce posiekać.
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać orzechy, cukier, miód i cynamon. Całość delikatnie wymieszać.
Formę (24x24cm) posmarować masłem. Ciasto filo delikatnie rozwinąć i pokroić na kawałki wielkości formy. Układać kolejno warstwy ciasta i masę orzechową, smarując płaty ciasta rozpuszczonym masłem. Po wyłożeniu ostatniego płata ciasta wstawić lazanię do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 40-45 minut.
Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami.
Przepis Krystyny Solarz

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Tragedia w krakowskim akademiku. Odnaleziono dwa ciała

AKTUALIZACJA
Tragedia w krakowskim akademiku. Odnaleziono dwa ciała

Polecamy

Krakowianie uwielbiają tę imprezę. Dziś znów będą tłumy!

Krakowianie uwielbiają tę imprezę. Dziś znów będą tłumy!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Nowa Huta w Czterech Smakach. Zobacz zdjęcia z biegu w Przylasku!

Krakowianie upominają się o bezcenny przyrodniczo teren w Przegorzałach

Krakowianie upominają się o bezcenny przyrodniczo teren w Przegorzałach