
Ciasto „cielaczek” z masą serową
Składniki na ciasto
250 g masła
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki wody
Składniki na masę serową
500 g sera białego
szklanka cukru
budyń śmietankowy (bez cukru)
pół kostki masła (miękkiego)
2 jajka
Wykonanie
Masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę zagotować w rondelku. Rozdzielić białka od żółtek. Gdy masa w rondelku się wystudzi dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodać ubite (na sztywno) białka. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej wrzucić do miski i zmiksować. Masę nakładać kupkami na ciemne ciasto.
Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.
Przepis Anny Cyganik-Idęć

Sernik light na zimno z pomarańczą
Składniki
25 dag chudego twarogu
70 dag jogurtu gęstego
aromat pomarańczowy
4 łyżki miodu
20 g żelatyny
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa
Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Przepis Aleksandry Faiks

Szybka rolada makowa z ciasta francuskiego dla zapracowanych
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego prostokątnego (25cmx50 cm)
puszka masy makowej (ok. 800 g)
bakalie np. płatki migdałów, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa
1 jajo
Wykonanie
Ciasto prostokątne podzielić w poprzek na pół, na równe kwadraty. Nałożyć obficie masę makową, rozsmarować nie dochodząc do brzegu i na warstwę maku rozsypać warstwę bakalii.
Ciasto zwinąć delikatnie w roladę, starając się go zbytnio nie dociskać. Posmarować z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką wody. Czynność powtórzyć. Piec obie rolady od razu, na papierze do pieczenia zgodnie ze wskazówkami producenta ciasta francuskiego (w temperaturze 180-210 stopni) - aż do ładnego zarumienienia się powierzchni ciasta - ok. 30 minut.
Po wystudzeniu pokroić grubo i nieco skośnie w plastry.
Uwaga! Masa makowa różni się u różnych producentów. Jeśli jest dość rzadka trzeba dać jej nieco mniej, aby nie rozmiękczyć ciasta. Jeśli zostanie mak, można go wykorzystać do kutii.
Przepis Violetty Grzelki

Świąteczne ciasto kakaowe z jabłkami i orzechami
Składniki
5 jajek
2 szklanki mąki
szklanka oleju
2 łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka proszku po pieczenia
łyżeczka sody
1 kg jabłek
cukier waniliowy
rodzynki, orzechy włoskie
łyżka wrzątku
Wykonanie
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać pół szklanki cukru i ubijać aż cukier się rozpuści.
Żółtka utrzeć na puszystą pianę z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę wrzątku, cynamon, kakao, kardamon, proszek do pieczenia i sodę. Powoli dolewać olej, wciąż miksując. Gdy olej połączy się z pozostałymi składnikami, dodawać po trochu mąki. Powstała masa będzie trudna do miksowania, można wtedy dodać 2-3 łyżki ubitej piany. Na końcu dodawać po trochu ubitą pianę i mieszać całość łyżką.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, orzechy i rodzynki. Ponownie delikatnie zamieszać. Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę. Ciasto po upieczeniu jest ciężkie i wilgotne.
Przepis Katarzyny Skuty