
Łatwe i szybkie ciasta na Boże Narodzenie. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Znajdziesz tam przepisy naszych Czytelników.

Błyskawiczny piernik na Boże Narodzenie
Składniki na keksówkę około 25 cm
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
6 łyżek powideł śliwkowych
1 szklanka mleka
125 g miękkiego masła
UWAGA: imbir , cynamon i gałkę można zastąpić przyprawą do piernika
Dodatkowo
garstka suszonej żurawiny
garstka orzechów laskowych
garstka płatków migdałów
lukier
Wykonanie
Miękkie masło, mąkę, cukier, sodę i pozostałe składniki do piernika dokładnie ze sobą zmiksować.
Dolać mleko i dodać powidła śliwkowe. Wymieszać.
Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 45 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).
Wystudzić.
Wystudzony piernik udekorować przygotowanym lukrem, podprażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz suszoną żurawiną.
Przepis Sylwii Ładygi

Błyskawiczny makowiec z jabłkami
Składniki na blachę (26×30 cm)
mak (suchy, nie mielony) – 350 g
cukier – 300 g
masło – 240 g
jajka – 9 szt
jabłka – 600 g
budyń śmietankowy – 1 opakowanie
bakalie (orzechy, rodzynki, migdały) – ok. 150 g
olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
kasza manna – 8 łyżek
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
Dodatkowo
mleczna czekolada + kokos
Wykonanie
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak, kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka oraz starte na tarce jabłka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!
Przepis Sylwii Ładygi

Pyszny i prosty sernik na herbatnikach
Składniki
herbatniki do wyłożenia blachy
7 jajek
30 dag cukru
20 dag masła o temperaturze pokojowej
1 kg sera białego półtłustego
budyń waniliowy (bez cukru)
opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
10 dag rodzynek
pomarańcza
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Do miseczki wsypać rodzynki, zalać wrzącą wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić, oprószyć mąką. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać cukier i miksować do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodać miękkie masło i ucierać do połączenia składników.
Do masy dodawać porcjami ser biały (zmielony w maszynce do mielenia lub przetarty przez sito minimum 2 razy) i cały czas ucierać. Następnie dodać przesiany przez sitko budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy (lub miąższ z laski wanilii), dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dodać oprószone mąką rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę serową. Piec sernik w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Gotowy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Przepis Katarzyny Kośmider