
Wigilijny karp w galarecie Janiny Czai
Składniki
karp
litr zimnej, wcześniej przegotowanej wody
1/4 l octu
3 duże łyżki cukru
1 i 1/2 dużej łyżki soli
3 duże cebule
5 liści laurowych
mała łyżeczka ziela angielskiego
Wykonanie
Wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w plasterki cebulę ugotować i ostudzić.
Obrane ryby wymyć i pokroić w dzwonka. Układać w słoikach przekładając cebulą z zalewy.
Zalać zalewą (ta ilość zalewy wystarcza na 3 słoje).
Słoje włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.
Po ostygnięciu słoje wstawić w chłodne miejsce. Po 14 dniach ryba jest gotowa do zjedzenia.

Suszone owoce z likierem Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki
po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
cynamon
kilka goździków
3 łyżki cukru
mały kieliszek likieru pomarańczowego
1 szklanka syropu pomarańczowego
Wykonanie
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.

Piernikowe muffiny Anny Loski
Składniki
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1,5-2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżeczka kakao
Do dekoracji
czekolada mleczna
cukrowe gwiazdki, śnieżynki, itp.
Wykonanie
W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i kakao, a w drugiej misce składniki mokre: miód, mleko, olej i jajko. Następnie zawartość obydwu misek mieszamy ze sobą. Foremki do pieczenia muffinek wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości i pieczemy je piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 25 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną i maczamy w niej upieczone muffinki. Zanim czekolada zastygnie, ozdabiamy je cukrowymi dekoracjami.

Orkiszowy piernik drożdżowo-kawowy Andżeliki Knop
Składniki na ciasto
15 g świeżych drożdży
3/4 szklanki zaparzonej kawy
250 g mąki orkiszowej
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka miodu
30 g cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do pierników
łyżeczka cynamony
100 g żurawiny suszonej
50 g rodzynek
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki orkiszowej
30 g masła
łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżki miodu
Wykonanie
Kawę zaparz. Do przestudzonej kawy dodaj pokruszone drożdże i dokładnie mieszaj, aż się rozpuszczą. Do miski dodaj pozostałe składniki: mąkę, olej, miód, cukier, sól, przyprawę do pierników i cynamon. Następnie dodaj rozpuszczone drożdże. Całość dokładnie wyrabiaj na gładkie, ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Do wyrośniętego ciasta dodaj bakalie, a następnie ponownie wyrabiaj. Keksówkę wysmaruj masłem, przełóż do niej gotowe ciasto.
Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto. Piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.