
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
10 płatów śledziowych
5 cebul
natka pietruszki
100 ml miodu
20 dag wędzonych śliwek
100 ml nalewki śliwkowej
200 ml czerwonego wina
10 liści laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka octu balsamicznego
goździki
pieprz czarny
sól cukier
Wykonanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, posypać solą i cukrem. Miód zagotować, wrzucić do niego śliwki, ostrożnie dodać nalewkę i czerwone wino, liście laurowe, ziele angielskie, ocet balsamiczny i goździki. Zaprawę gotować do zredukowania do 1/3 objętości płynu. Wystudzić, wymieszać z cebulą. Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Przykryć i pozostawić na 12 godzin. Przed podaniem śledzie zwinąć w pierścienie, spiąć wykałaczkami i napełnić śliwkową zaprawą.

Kibiny z suszonymi, wędzonymi śliwkami Agnieszki Sznajder
Składniki na ciasto na ok 50 sztuk:
30 dag mąki
20 dag masła
1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin
2 kopiate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
szczypta soli
Składniki na masę śliwkową:
40 dag śliwek wędzonych bez pestek
2 łyżki powideł śliwkowych
4 kostki czekolady gorzkiej
200-250 ml wody
5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowego
laska cynamonu
gwiazdka anyżu
laska wanilii
skórka otarta z cytryny
Wykonanie
Ciasto zagnieść, odłożyć na minimum dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową, zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.
Masa śliwkowa. W wodzie gotujemy śliwki z cynamonem, anyżem i wanilią przez pół godziny, odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone śliwki drobno kroimy, przyprawy wyrzucamy.
Do pokrojonych śliwek dodajemy cukier, drobno pokrojona czekoladę oraz ścieramy skórkę z całej cytryny. Dodajemy powidło i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu masa jest gotowa do nadziewania.

Muszle z masą makową Janiny Czai
Składniki
szklanka maku
3/4 szklanki kremówki
20 dag makaronu muszle lub na sztuki - zależy, ilu gości będzie na wieczerzy
10 dag cukru
5 łyżek miodu
kieliszek rumu
garść mieszanki bakalii: rodzynek, żurawiny, migdałów bez skórki, skórki pomarańczowej, drobno posiekanych orzechów
Wykonanie
Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Połączyć z kremówką, cukrem i miodem, rumem i bakaliami. Muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ostudzone ułożyć na talerzu i wypełnić masą makową.

Karp pieczony w migdałach Katarzyny Jaworek
Składniki
1 sprawiony karp
50 g płatków migdałowych
sok z połowy cytryny
50 g masła
szczypta ziół prowansalskich
sól
pieprz
Wykonanie
Karpia wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na maśle obsmażyć rybę po około 3 minuty z każdej strony.
Karpia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi. Naczynie przykryć. Rybę piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby płatki migdałowe się zarumieniły.