
Szukasz nietypowych przepisów na wigilijne dania? Kliknij w galerię i zobacz propozycje naszych Czytelników na niestandardowe potrawy.

Świąteczny krem z buraka Violetty Grzelki
Składniki
6 średnich buraków
1-2 ziemniaki
korzeń pietruszki
1/4 selera
cebula
1/2 pora
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki stołowe serka mascarpone
świeża kolendra
koperek lub natka pietruszki
1-2 łyżki oliwy
sól, pieprz, chili
2-3 łyżki prażonych płatków migdałów
Wykonanie
Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Upiec do miękkości w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości i wynosi od 40 do 60 minut. Pozostałe warzywa umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać ok. 1,5 l wrzątku i ugotować bulion warzywny. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczone i przestudzone buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do ugotowanego bulionu. Całość zmiksować dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dodać oliwę i serek mascarpone. W razie potrzeby, całość rozcieńczyć wrzątkiem i doprawić dodatkowo solą, pieprzem, czosnkiem i chili. Na koniec ostrożnie podgrzać, aby krem nie stracił koloru.
Podawać w miseczkach gorący, posypany prażonymi płatkami migdałów i posiekaną zieleniną. Krem z pieczonego buraka świetnie się komponuje smakowo ze świeżą kolendrą lub koperkiem.
W wersji mniej dietetycznej dobrze smakuje również z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi, na przykład czosnkowo-tymiankowymi.
Serek mascarpone można również zastąpić śmietanką 30 proc., serkiem feta lub jogurtem naturalnym.

Świąteczne fizoły Agnieszki Delkowskiej
Składniki
3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś
kilka leśnych grzybów (około 200 g)
3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda)
szklanka wędzonych śliwek, dobra jest suska sechlońska - suszone się nie nadają
2 zgniecione ząbki czosnku
4 suszone grzyby
pół drobno posiekanej cebuli
gałązka świeżego tymianku
sól, pieprz, cząber
Wykonanie
Suska sechlońska jest wilgotna, miękka i nie wymaga żadnego moczenia. Za to suszone grzyby tak, więc te 4 suszone grzybki w naczyniu do gotowania zalać połową szklanki wody i zostawić do namoczenia na około 30 minut, następnie doprowadzić do wrzenia, nie odcedzać.
W garnku, w którym będziemy gotować fizoły, rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę.
Dolać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami, dodać gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotować esencjonalny wywar - wystarczy około 20 minut. Na osobnej patelni usmażyć na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodać ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawić sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą.

Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem
Składniki
100 g wegańskich pierniczków
300 ml czerwonego wytrawnego wina
300 ml wody
30-50 ml syropu klonowego
400 g świeżych śliwek węgierek bez pestek
250 g śliwek kalifornijskich
1 czubata łyżeczka przyprawy piernikowej
1 laska cynamonu
szczypta soli
1 łyżka oliwy extra virgin
Wykonanie
Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni zrumień na chrupiące grzanki. Pozostałe pierniczki odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż.
Do garnka wlej wino, wodę i 30ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu.
Gotuj na niewielkim ogniu często mieszając ok. 15 minut. Wyjmij laskę cynamonu, dodaj odłożone pierniczki i oliwę, gotuj kolejne 5 minut, potem zblenduj całość na kremową zupę.
Dopraw do smaku szczyptą soli, dodatkową szczyptą przyprawy piernikowej i ewentualnie pozostałym syropem klonowym. Podawaj zupę posypaną grzankami z piernika i pokrojoną w paseczki śliwką kalifornijską.