1 z 19
Przewijaj galerię w dół
Przepisy na sylwestrowe przekąski na jeden kęs, czyli...

Przepisy na sylwestrowe przekąski na jeden kęs, czyli popularne finger food. Zobaczcie przepisy! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 19
Pasta z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli,...
fot. Fot. archiwum

Pasta z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli, kolendrą i skórką cytrynową na zielonych ogórkach

Składniki:
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
4 ogórki zielone
80 g śliwek kalifornijskich
2 małe papryczki chilli
1 cytryna
1 mała czerwona cebula
½ pęczka kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski.
Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski. Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.

3 z 19
Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i...
fot. Fot. Orchidea Creative Group

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Składniki:
12 pieczarek
1 paczka frankfurterek np. marki Berger
50 g żółtego sera
¼ czerwonej papryki
1 średnia cebula
świeży tymianek
olej do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić
w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić
w formie na muffiny. Pieczarki piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.
Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

4 z 19
Zawijasy pieczarkowo-boczkowe...
fot. Fot. archiwum

Zawijasy pieczarkowo-boczkowe

Składniki
12 świeżych, dużych pieczarek
200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
12 plasterków wędzonego boczku surowego
grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie
Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200 stopni aż do ładnego zrumienienia boczku.

Pozostało jeszcze 14 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Piknik Ogrodniczy i bieg w Parku Sanguszków. To będzie niedziela pełna atrakcji

NASZ PATRONAT
Piknik Ogrodniczy i bieg w Parku Sanguszków. To będzie niedziela pełna atrakcji

Wygląda jak słynna ścieżka w koronach drzew, a to nowa wieża w Piwnicznej

Wygląda jak słynna ścieżka w koronach drzew, a to nowa wieża w Piwnicznej

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

Zobacz również

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Hutnicy wyszli na ulice Warszawy. Tysiące miejsc pracy zagrożone

Dawne kino Światowid zamknięte na trzy lata. Budynek czeka gruntowna modernizacja

Dawne kino Światowid zamknięte na trzy lata. Budynek czeka gruntowna modernizacja