
Przepisy na sylwestrowe przekąski na jeden kęs, czyli popularne finger food. Zobaczcie przepisy! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Pasta z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi, chilli, kolendrą i skórką cytrynową na zielonych ogórkach
Składniki:
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
4 ogórki zielone
80 g śliwek kalifornijskich
2 małe papryczki chilli
1 cytryna
1 mała czerwona cebula
½ pęczka kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekaj (część pozostaw do dekoracji), przełóż do większej miski. Tuńczyka otwórz, odcedź i dodaj do miski.
Papryczki chilli drobno posiekaj, połowę dodaj do miski połowę zostaw do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyj, osusz. Zetrzyj skórkę z całej cytryny (kilka skórek pozostaw do dekoracji), wyciśnij 2 łyżki soku, całość dodaj do miski. Wymieszaj składniki w misce, dodaj jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszaj, spróbuj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokrój na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrąż, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładaj pastę tuńczykową, górę udekoruj posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką
Składniki:
12 pieczarek
1 paczka frankfurterek np. marki Berger
50 g żółtego sera
¼ czerwonej papryki
1 średnia cebula
świeży tymianek
olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić
w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić
w formie na muffiny. Pieczarki piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.
Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

Zawijasy pieczarkowo-boczkowe
Składniki
12 świeżych, dużych pieczarek
200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
12 plasterków wędzonego boczku surowego
grubo mielony pieprz do smaku
Wykonanie
Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200 stopni aż do ładnego zrumienienia boczku.