
Włoska bruschetta
Składniki:
12 kromek bagietki
3 pomidory
2 szczypty pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
2 łyżki margaryny do smarowania
1 cebula
kilka listków bazylii
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Bagietkę pokrój na 12 części. W piekarniku rozgrzanym do 190°C piecz kromki na złoty kolor.
Do niewielkiego naczynia włóż drobno pokrojone pomidory i wszystko wymieszaj razem z posiekaną cebulą, suszoną bazylią, oregano, czosnkiem oraz pieprzem.
Po upieczeniu kromek odczekaj aż ostygną, a następnie posmaruj każdą z nich margaryną.
Na każdy kawałek bagietki nałóż wcześniej przygotowaną mieszankę pomidorów, cebuli, czosnku oraz przypraw i udekoruj świeżymi listkami bazylii.

Tortille z papryką
Składniki
4 placki tortilli
1 bulion na włoszczyźnie Knorr
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1 zielona papryka
2 łyżki wody
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 pęczek kolendry
50 g sera cheddar
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju
2 łyżki kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
Wykonanie:
Pokrój w paski kolorowe papryki i czerwoną cebulę. Natkę kolendry oraz czosnek posiekaj.
Podsmaż warzywa i czosnek na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż wszystko do momentu, aż warzywa się zarumienią.
Następnie dodaj do całości Kmin rzymski i smaż jeszcze wszystko przez chwilę. Gdy poczujesz aromat przyprawy, dodaj kostkę bulionu, przecier pomidorowy i 2 łyżki wody. Duś do czasu, aż płyn odparuje, a warzywa się połączą. Warzywa odstaw do ochłodzenia.
Dodaj posiekany pęczek kolendry i starty ser. Całość starannie ze sobą wymieszaj.
Gotowy farsz rozsmaruj na plackach tortilli i dokładnie zroluj. Roladki przełóż na suchą patelnię i podgrzej przez kilka minut z każdej strony, tak by się zarumieniły. Po tym czasie zdejmij tortille, pokrój je na mniejsze części i każdą z nich przebij w poprzek wykałaczką.
Przekąskę serwuj na zimno albo ciepło w towarzystwie ulubionego sosu.

Małe kanapeczki z pastą serowo-jajeczną
Składniki
3 jajka
100 g Goudy pełnotłustej (np. Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku)
2-3 łyżeczki majonezu
1 ząbek czosnku
szczypiorek
sól
Wykonanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Przystawka zaproponowana przez laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”

Tartinki z musem twarogowo-łososiowym
Składniki
50 g filetu z łososia
100 g twarogu wiejskiego tłustego, np. OSM Piątnica
3 szt. pomidorów suszonych w zalewie olejowej
100 ml słodkiej śmietanki, np. OSM Piątnica
8 pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
krewetki tygrysie lub koktajlowe
3-4 gałązki koperku
8 kromek pieczywa żytniego tostowego lub innego ulubionego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Filet z łososia poddusić na maśle na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut, a następnie wystudzić.
Twaróg wyłożyć do miseczki, dodać pomidory suszone, słodką śmietankę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać również wystudzonego łososia i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Z pieczywa wyciąć małą szklaneczką krążki, na każdy dekoracyjnie wyłożyć mus i wszystkie udekorować krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
Przepis Roberta Muzyczki