
Nachosy z tortilli z guacamole
Składniki
tortilla wraps (np. Sandra)
1 awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz
Wykonanie
Tortille pokroić na trójkąty i włożyć do piekarnika lub podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Miąższ zblendować razem z czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami na jednolitą masę. Guacamole włożyć do miseczki i podajemy razem z nachosami.

Wytrawne gofry z domową tapenadą
Składniki
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 garści szpinaku lub roszponki
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 opakowanie gofrów (np. Dan Cake),
ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
pieprz, sól, tymianek do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem
Składniki na kuleczki:
250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
1 jajko
1 duża garść młodego szpinaku
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka sosu sojowego
1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na dip:
1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
2 ząbki czosnku
sól do smaku
Wykonanie:
Kuleczki
Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip
Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym.
Przepis Roberta Muzyczki

Smażone gałki jaglane z serem
Składniki
300 g kaszy jaglanej
2 łyżki masła
100 g sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek
sól
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
kwaśna śmietana
Wykonanie
Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.