9 z 19
Nachosy z tortilli z guacamole...
fot. Fot. archiwum

Nachosy z tortilli z guacamole

Składniki
tortilla wraps (np. Sandra)
1 awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz

Wykonanie
Tortille pokroić na trójkąty i włożyć do piekarnika lub podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Miąższ zblendować razem z czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami na jednolitą masę. Guacamole włożyć do miseczki i podajemy razem z nachosami.

10 z 19
Wytrawne gofry z domową tapenadą...
fot. Fot. archiwum

Wytrawne gofry z domową tapenadą

Składniki
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
2 garści szpinaku lub roszponki
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 opakowanie gofrów (np. Dan Cake),
ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
pieprz, sól, tymianek do smaku
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie
W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

11 z 19
Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem...

Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem

Składniki na kuleczki:
250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
1 jajko
1 duża garść młodego szpinaku
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka sosu sojowego
1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia

Składniki na dip:
1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
2 ząbki czosnku
sól do smaku

Wykonanie:
Kuleczki
Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip
Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym.
Przepis Roberta Muzyczki

12 z 19
Smażone gałki jaglane z serem...
fot. Fot. archiwum

Smażone gałki jaglane z serem

Składniki
300 g kaszy jaglanej
2 łyżki masła
100 g sera Salami Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek
sól
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
kwaśna śmietana

Wykonanie
Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Gdzie legalnie grillować w Krakowie? Oto lista dozwolonych i zakazanych miejsc

Gdzie legalnie grillować w Krakowie? Oto lista dozwolonych i zakazanych miejsc

Vitajte w Krakove! To nie żart. Pod potężnym zamkiem naprawdę istnieje maleńki Kraków

Vitajte w Krakove! To nie żart. Pod potężnym zamkiem naprawdę istnieje maleńki Kraków

Wodę może odciąć ci haker. Polskie wodociągi potrzebują pilnych zmian

Wodę może odciąć ci haker. Polskie wodociągi potrzebują pilnych zmian

Zobacz również

Gdzie legalnie grillować w Krakowie? Oto lista dozwolonych i zakazanych miejsc

Gdzie legalnie grillować w Krakowie? Oto lista dozwolonych i zakazanych miejsc

Niezwykły artysta, Nikifor i jego mistrzowska sztuka naiwna w Krzeszowicach

Niezwykły artysta, Nikifor i jego mistrzowska sztuka naiwna w Krzeszowicach