
Zobacz przepisy na sałatki, które zawsze warto przygotować. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
![Ekspresowa sałatka z rukolą, mango i awokado [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/da/02/620252481ea49_o_xlarge.jpg)
Ekspresowa sałatka z rukolą, mango i awokado [PRZEPIS]
Składniki:
170 g mieszanki sałat z rukolą np. Toscana mix marki Eisberg
mango
awokado
150 g rolady z sera koziego
2 garście orzechów włoskich
Sos winegret:
¾ łyżki musztardy
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Sos winegret: Wszystkie składniki połączyć za pomocą trzepaczki.
Gotową mieszankę sałat z rukolą przełożyć na talerz. Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango oraz awokado. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć przez minutę na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. Dodać pokrojony w kostkę kozi ser. Całość polać przygotowanym wcześniej sosem winegret.
![Sałatka z tuńczykiem, sałatą, pomidorem i jajkiem [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e7/cb/62025289126c6_o_xlarge.jpg)
Sałatka z tuńczykiem, sałatą, pomidorem i jajkiem [PRZEPIS]
Składniki na sałatkę
150 g porwanych liści różnych sałat
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
pomidor
1/2 ogórka szklarniowego
mała czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
2 jajka ugotowane na twardo
Składniki na sos
opakowanie jogurtu naturalnego (165 g)
łyżka majonezu
1-2 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Sałatka. Liście sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu lub w miseczce. Pomidora pokroić w ósemki, jajka w ćwiartki, ogórka w plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Ułożyć warzywa, kawałki jajka i tuńczyka na sałacie tworząc kolorową kompozycję. Polać sałatkę sosem.
Sos. Wymieszać jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider
![Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c2/32/620252c18a65c_o_xlarge.jpg)
Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem [PRZEPIS]
Składniki
5 liści sałaty kruchej
5 liści sałaty masłowej
1 gruszka
3 dag orzechów włoskich
5 dag sera żółtego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18%
sok z cytryny
cukier
Wykonanie
Liście sałaty opłukać, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Ser żółty pokroić w niewielką kostkę.
Gruszkę, orzechy oraz ser dodać do sałaty.
Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Jogurt naturalny wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dresingiem polać sałatkę.
Przepis Katarzyny Jaworek