1 z 17
Przewijaj galerię w dół
Zobacz przepisy na sałatki, które zawsze warto przygotować....

Zobacz przepisy na sałatki, które zawsze warto przygotować. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

2 z 17
Ekspresowa sałatka z rukolą, mango i awokado [PRZEPIS]...

Ekspresowa sałatka z rukolą, mango i awokado [PRZEPIS]

Składniki:
170 g mieszanki sałat z rukolą np. Toscana mix marki Eisberg
mango
awokado
150 g rolady z sera koziego
2 garście orzechów włoskich
Sos winegret:
¾ łyżki musztardy
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Sos winegret: Wszystkie składniki połączyć za pomocą trzepaczki.
Gotową mieszankę sałat z rukolą przełożyć na talerz. Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango oraz awokado. Orzechy włoskie posiekać, uprażyć przez minutę na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. Dodać pokrojony w kostkę kozi ser. Całość polać przygotowanym wcześniej sosem winegret.

3 z 17
Sałatka z tuńczykiem, sałatą, pomidorem i jajkiem [PRZEPIS]...
fot. Fot. Katarzyna Kośmider

Sałatka z tuńczykiem, sałatą, pomidorem i jajkiem [PRZEPIS]

Składniki na sałatkę
150 g porwanych liści różnych sałat
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
pomidor
1/2 ogórka szklarniowego
mała czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
2 jajka ugotowane na twardo

Składniki na sos
opakowanie jogurtu naturalnego (165 g)
łyżka majonezu
1-2 ząbki czosnku
garść posiekanego koperku
szczypta cukru
kilka kropli soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Sałatka. Liście sałaty umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu lub w miseczce. Pomidora pokroić w ósemki, jajka w ćwiartki, ogórka w plasterki, paprykę w cienkie paski, a cebulę w piórka. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Ułożyć warzywa, kawałki jajka i tuńczyka na sałacie tworząc kolorową kompozycję. Polać sałatkę sosem.
Sos. Wymieszać jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz posiekany koperek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider

4 z 17
Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem [PRZEPIS]...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem [PRZEPIS]

Składniki
5 liści sałaty kruchej
5 liści sałaty masłowej
1 gruszka
3 dag orzechów włoskich
5 dag sera żółtego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18%
sok z cytryny
cukier

Wykonanie
Liście sałaty opłukać, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Ser żółty pokroić w niewielką kostkę.
Gruszkę, orzechy oraz ser dodać do sałaty.
Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Jogurt naturalny wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dresingiem polać sałatkę.
Przepis Katarzyny Jaworek

Pozostało jeszcze 12 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!

Legendarne buty Relaks. Chodziła w nich cała Polska. Tak je kiedyś produkowano

Legendarne buty Relaks. Chodziła w nich cała Polska. Tak je kiedyś produkowano

W zbrojowni wawelskiej będzie można poczuć klimat Krakowa sprzed 1000 lat

W zbrojowni wawelskiej będzie można poczuć klimat Krakowa sprzed 1000 lat

Zobacz również

Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

ROZMOWA
Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat

NASZ PATRONAT
Laboratorium przyszłości w Krakowie. Wynalazki naukowców Politechniki zmieniają świat