
Sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku [PRZEPIS]
Składniki dla 2-3 osób
500 g młodych ziemniaków
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek dymki
1 pęczek koperku
3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
sól, pieprz do smaku
500 ml kefiru (do podania)
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Koperek drobno posiekać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.
Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki.
Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider
![Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem [PRZEPIS]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/39/88/62025332cbcd3_o_xlarge.jpg)
Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem [PRZEPIS]
Składniki:
300 g młodych liści szpinaku
1 burak gotowany
½ bulwy kopru włoskiego
2 pomarańcze
50 g sera koziego
50 g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
½ łyżeczki Chili z Indii Knorr
1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Orzechy wymieszaj w misce z łyżką miodu i chili. Możesz je również delikatnie posolić. Następnie rozłóż orzechy na blasze do pieczenia, na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 5-7 minut. Poczekaj do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
Pomarańcze sparz, osusz, otrzyj ze skórki i wytnij z nich cząstki. Upieczonego wcześniej buraka oraz koper włoski zetrzyj na tarce.
W misce połącz oliwę z oliwek z trzema łyżkami wody lub soku, który powstał na skutek wycinania pomarańczy. Wsyp saszetkę Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
Przygotuj duży półmisek. Rozłóż na nim liście szpinaku, pomarańcze, kawałki koziego sera, plastry buraka, kopru włoskiego oraz orzechy. Sałatkę polej sosem.

Sałatka gyros z kurczakiem i kapustą pekińską. Prosta i pyszna [PRZEPIS]
Składniki na sałatkę gyros
kapusta pekińska
1-2 piersi z kurczaka
kukurydza w puszce
2-3 czerwone cebule
2-3 ogórki kiszone
przyprawa gyros
majonez kielecki
2 łyżki ketchupu
zielona pietruszka lub szczypiorek
Wykonanie
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, posypać przyprawą gyros i podsmażyć do miękkości na oleju, wystudzić. Kapustę pokroić dowolnie, cebule w krążki, ogórki w kostkę, posiekać zieleninę. Majonez wymieszać z ketchupem i połączyć wszystko, doprawić. Wstawić do lodówki, żeby się przegryzło.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Sałatka w stylu francuskim z rukolą, kozim serem, gruszkami i orzechami włoskimi [PRZEPIS]
Składniki na sałatkę:
1 woreczek mieszanki sałat z rukolą (np. BIO Toscana mix Eisberg)
garść suszonej żurawiny
150 g sera koziego miękkiego
2 gruszki
1/3 szklanki orzechów włoskich
pieczywo
Składniki na dressing:
2 łyżeczki syropu z agawy
sok z połówki cytryny
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Mieszankę sałat ułóż w miseczce. Ser i gruszki pokrój w kostkę. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki wymieszaj z żurawiną i posyp nimi sałatę. Całość polej przygotowanym dressingiem. Serwuj z pieczywem.