9 z 17
Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera [PRZEPIS]

Składniki
pierś z kurczaka (pojedyncza)
1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej, według upodobań)
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz (według uznania)
1/2 opakowania mieszanki sałat
1 pomidor
1/2 papryki
garść kiełków
1 nieduża bagietka
1 dymka (tylko zielona cześć)
oliwa
kawałek sera cheddar

Składniki dressingu
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
kilka listków bazylii

Wykonanie
Wszystkie składniki dressingu włożyć do blendera i zmiksować na gładki sos.
Na dużym kawałku papieru do pieczenia umieścić ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz. Obtoczyć w mieszance przypraw pierś z kurczaka. Przykryć mięso kawałkiem papieru i dokładnie rozbić tłuczkiem.
Natłuścić patelnię grillową 1 łyżką oliwy i rozgrzać. Smażyć kurczaka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odstawić na bok. Po wystygnięciu pokroić pierś na niewielkie paski.
Bagietkę pokroić na kromki i zgrillować na tej samej patelni, na złoto.
Na talerzu ułożyć liście sałat. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Ułożyć kawałki kurczaka oraz posiekaną dymkę i kiełki. Całość skropić dressingiem. Na wierzchu ułożyć kilka wiórków sera cheddar. Podawać z bagietką.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

10 z 17
Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem [PRZEPIS]...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem [PRZEPIS]

Składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

11 z 17
Sałatka z polędwiczką wieprzową, rukolą i pieczarkami...
fot. Fot. Paweł Epler

Sałatka z polędwiczką wieprzową, rukolą i pieczarkami portobello [PRZEPIS]

Składniki
polędwiczka wieprzowa
kawałek sera pleśniowego lazur niebieski
kilka płatków parmezanu
kilka pomidorków koktajlowych
kilka pieczarek portobello – takie duże i brązowe 
garść rukoli i garść listków botwiny
po łyżeczce czerwonej papryki słodkiej, mielonego kuminu, majeranku, lubczyku, pieprzu młotkowanego i jeśli macie – pół łyżeczki mielonego kopru włoskiego (niekoniecznie)
sól
dwie łyżki oleju rzepakowego
łyżka masła
łyżeczka octu balsamicznego
olej rydzowy

Wykonanie
Z oleju rzepakowego, octu i przypraw zrobić pastę. Polędwiczkę podzielić na cztery równe kawałki, posolić delikatnie i obtoczyć w paście. Odstawić na godzinę. Nie wkładać do lodówki, mięso przed pieczeniem ma mieć temperaturę pokojową. Pieczarki delikatnie wyczyścić wilgotną ściereczką (nie obierać), pokroić na plastry, wrzucić na rozgrzane masło i zarumienić. Polędwiczkę ułożyć na patelni grillowej. Bez tłuszczu, bo olej już jest w marynacie. Usmażyć na mocnym ogniu z każdej strony pamiętając o bokach. Jak już się polędwiczka zrumieni, podlać wodą i poddusić. Polędwiczka ma być w środku różowa, ale nie surowa. Taka jak na zdjęciach. Można jeden kawałek wykroić do „testów” lub sprawdzić palcem. Polędwiczka jest dobra, jeśli stawia opór przy naciśnięciu, ale nie jest twarda jak kamień. Wtedy ściągnąć ją z patelni i odstawić, żeby odpoczęła.
Na talerzu ułożyć sałaty, ostudzone pieczarki (żeby sałaty nie zwiędły), pomidorki, kawałki pleśniowego sera i płatki parmezanu. Do tego plastry polędwiczki. Skropić olejem rydzowym.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga "Lady Kitchen"

12 z 17
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym [PRZEPIS]...
fot. Fot. Katarzyna Kośmider

Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym [PRZEPIS]

Składniki na trzy porcje
250 g krewetek z ogonkami, bez głowy
2 łyżki oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 ml białego wytrawnego wina
2 pomarańcze
250 g mieszanki różnych sałat
2 łodygi selera naciowego
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżka ziaren sezamu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na mniejsze kawałki. Seler naciowy pokroić na cienkie paski, pomidorki koktajlowe na połówki, pomarańcze wyfiletować.
Na patelni na małym ogniu przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodać krewetki i chwilę smażyć.
Podlać krewetki białym winem i sokiem wyciśniętym z resztek pomarańczy. Odparować nadmiar płynu (tyle, by na patelni został sos do skropienia sałatki). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
W półmiskach ułożyć sałatę, kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy i krewetki. Całość polać sosem z patelni i posypać nasionami sezamu.
Przepis Katarzyny Kośmider

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Krakowscy medycy jadą do Warszawy, by uczcić pamięć tragicznie zmarłego lekarza

Krakowscy medycy jadą do Warszawy, by uczcić pamięć tragicznie zmarłego lekarza

Most Grunwaldzki zamknięty. Dla kierowców w centrum Krakowa zaczyna się trudny czas

Most Grunwaldzki zamknięty. Dla kierowców w centrum Krakowa zaczyna się trudny czas

Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

ROZMOWA
Nowy papież był już w Krakowie! "Leon XIV jest wyważony, ale nie sztywny"

Zobacz również

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z GKS Katowice

Przypuszczalny skład Cracovii na mecz z GKS Katowice

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!

Hawajska impreza rozgrzała Klub Studio. Tak bawili się studenci i studentki!