Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji na dania ze szparagami
Szparagi z serem i prażonymi migdałami
Składniki
1 pęczek zielonych świeżych szparagów
30 g płatków migdałów
6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda
Dodatkowo
1 natka pietruszki
1/4 łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Wykonanie
Szparagi dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i odciąć stwardniałe końcówki. Wrzucić do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzać patelnię, dodać płatki migdałowe i wymieszać, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odłożyć do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągnąć i odcedzić warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko pokroić żółty ser w plastry. Szparagi ułożyć na talerzu, posypać podprażonymi migdałami i przykryć płatami sera. Całość udekorować listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.