1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
fot. pixabay.com
2 z 12
Zupa-krem pieczarkowo-szparagowy Joanny Tokarz, autorki...
fot. Joanna Tokarz

Zupa-krem pieczarkowo-szparagowy Joanny Tokarz, autorki bloga Kuchnia w czekoladzie

Składniki dla 4 osób
2 litry delikatnego rosołu drobiowego
1 pęczek białych szparag
10 średniej wielkości pieczarek
2 ziemniaki
1 średnia cebula biała
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
pęczek pietruszki

Dodatkowo
2 szklanki grzanek
2 łyżki margaryny

Wykonanie
Szparagi obrać, odciąć stwardniałe końcówki (ok 2-3cm) oraz główki (3-4cm). Główki odłożyć na bok. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rosołku. Dodać również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz 8 umytych i pokrojonych na cząstki pieczarek. Gotować ok. 30 minut. Cebulę podsmażyć na 1 łyżce margaryny. Przyrumienioną dodać do naszej zupy. Odebrać kilka łyżek i wymieszać z jogurtem. Dolać do reszty. Gotować jeszcze około 10 minut.
Na pozostałej margarynie usmażyć oczyszczone i pokrojone w plasterki pozostałe pieczarki. Gdy będą zrumienione, dodać główki szparagów i opiec z każdej strony. Zupę zmiksować na krem, nabrać na talerze, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, przyrumienione kawałki pieczarek i szparagi oraz grzanki.

3 z 12
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką Patrycji...
fot. Patrycja Fudalewska-Jasińska

Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej, autorki bloga Miksturownik – gotuj z Patrycją

Składniki
12 szparagów
4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
6 młodych ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
koperek
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy

Wykonanie
Warzywa wymyć dokładnie. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić je na 3-4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi pokroić drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrane lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki pokroić na 4 części. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażyć. Następnie zalać około 750 ml wody i zagotować. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodać buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodać szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i pietruszkę.

4 z 12
Zupa zielona: szparagowo-koperkowa Marty Góry...
fot. Marta Góra

Zupa zielona: szparagowo-koperkowa Marty Góry

Składniki
szparagi zielone (dowolna ilość)
2 wiązki koperku
masło
wywar jarzynowy (niekoniecznie, zamiast wywaru może być woda)
śmietana
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Koperek drobno pokroić, poddusić w małej ilości wody z dodatkiem masła. Ugotować wywar z jarzyn, lub zagotować wodę, dodać podduszony koperek, chwilkę pogotować. Zielone szparagi pokroić i zblendować w małej ilości wody z ich gotowania. Dodać je do zupy koperkowej. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać śmietanę w postaci kleksu - przed podaniem albo normalnie rozmieszać ją w całej zupie. Podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub z lanym ciastem - jak kto lubi.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Mieszkańcy krakowskiego bloku mają dość. Najpierw woda w piwnicach, a teraz to...

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Hulajnogi elektryczne wróciły do Zakopanego. Problem parkowania również

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Podczas spaceru po odradzającym się uzdrowisku Żegiestów zebrali trzy worki śmieci

Zobacz również

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Stulatka spod Krakowa świętowała urodziny. Na uroczystość przybyło ponad sto gości

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację

Park Zdrojowy w Krynicy-Zdroju zyska nowy blask. Prawie 10 mln na modernizację