Przepisy z truskawkami. TOP 15 sprawdzonych deserów z truskawkami: ciasto i tarta z truskawkami [PRZEPISY]
Truskawkowe tiramisu z migdałami
Składniki
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 jaja
1 opakowanie serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek gorzkiego kakao
1/2 szklanki wody
100g Migdałów Bakalland
1/2 kg truskawek
gorzka czekolada lub listki mięty
Wykonanie
Migdały uprażyć na suchej patelni i zostawić do wystudzenia. Truskawki umyć i obrać z szypułek, a kakao rozcieńczyć w gorącej wodzie. Na krem utrzeć żółtka z cukrem pudrem i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie ubić białka na sztywno i bardzo delikatnie połączyć z masą, aby otrzymać puszysty krem.
Biszkopty zanurzyć na 3 sekundy w roztworze gorzkiego kakao wymieszanego z wodą, ułożyć na dnie szklanki i przełożyć kremem z mascarpone, migdałami oraz truskawkami. Czynności te powtórzyć 2-3 razy (w zależności od wysokości szklanki/pucharka). Całość odstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem posypać kakao lub pokruszoną gorzką czekoladą i udekorować świeżą miętą.