Przepisem na dżem z cukinii podzieliła się Janina Czaja z Krakowa. - Dżemik z cukinii jest słodki i bardzo aromatyczny – mówi.
Składniki
- 2 i 1/2 kg obranej cukinii bez pestek
- 1 kg cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 4 starte goździki
- 2 łyżki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać cukrem, odstawić na 8 godz.
Następnie gotować godzinę na małym ogniu. Pod koniec gotowania wsypać galaretki, dodać resztę składników i gotować około 30 minut dokładnie mieszając.
Gorącym dżemem napełniać słoiki, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Przechowywać w chłodzie.
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków

Wideo