1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Domowe przetwory wracają do łask! Kliknijcie w galerię i...
fot. pixabay.com

Domowe przetwory wracają do łask! Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze, sprawdzone przepisy naszych Czytelników na ogórki, papryki, pomidory i kapustę na zimę.

2 z 12
Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń z Białki...
fot. archiwum

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń z Białki

Składniki
ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól

Wykonanie
Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.

3 z 12
Jędrne ogórki kiszone na zimę Justyny Kalemby...
fot. pixabay.com

Jędrne ogórki kiszone na zimę Justyny Kalemby

Składniki
twarde, małe ogórki
czosnek
chrzan
koper
sól
liście dębu lub/i porzeczki (opcjonalnie)

Wykonanie
Ogórki (ilość według uznania, ale na litrowy słoik wchodzi około pół kilograma) namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie wyparzyć słoiki i włożyć do każdego po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście dębu lub porzeczki. Wyczyszczone ogórki wkładać pionowo do słoika. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli (na litr wody - łyżka soli). Dokładnie zamknąć i postawić słoiki do góry dnem, żeby zakrętka dobrze zassała. Ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.

4 z 12
Krucha papryka marynowana na zimę Barbary Stachurskiej...
fot. 123 rf

Krucha papryka marynowana na zimę Barbary Stachurskiej

Składniki
papryka
ocet
sól
cukier
ziele angielskie
liść laurowy
oliwa
suszone goździki

Wykonanie
Paprykę, najlepiej mięsistą czerwoną, umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Można też dzielić na większe części. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy i kilka suszonych goździków.
Zalewa – zagotować 3,5 litra wody, pół litra octu, 12 łyżek cukru, 6 łyżek soli, ziele angielskie i liść laurowy.
Gorącą zalewą zalać paprykę, dolać trochę oliwy, zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Tak przygotowana papryka jest twarda i jędrna.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Nowe logo Myślenic w ogniu krytyki. Mieszkańcy mówią: „Nie podoba się!”

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Te prace rzadko opuszczają magazyny. Opowiedzą o kruchości dzieł sztuki

Zobacz również

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne