
Domowe przetwory wracają do łask! Kliknijcie w galerię i zobaczcie najlepsze, sprawdzone przepisy naszych Czytelników na ogórki, papryki, pomidory i kapustę na zimę.

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń z Białki
Składniki
ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól
Wykonanie
Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.

Jędrne ogórki kiszone na zimę Justyny Kalemby
Składniki
twarde, małe ogórki
czosnek
chrzan
koper
sól
liście dębu lub/i porzeczki (opcjonalnie)
Wykonanie
Ogórki (ilość według uznania, ale na litrowy słoik wchodzi około pół kilograma) namoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. W tym czasie wyparzyć słoiki i włożyć do każdego po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, koper i liście dębu lub porzeczki. Wyczyszczone ogórki wkładać pionowo do słoika. Zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli (na litr wody - łyżka soli). Dokładnie zamknąć i postawić słoiki do góry dnem, żeby zakrętka dobrze zassała. Ustawić słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.

Krucha papryka marynowana na zimę Barbary Stachurskiej
Składniki
papryka
ocet
sól
cukier
ziele angielskie
liść laurowy
oliwa
suszone goździki
Wykonanie
Paprykę, najlepiej mięsistą czerwoną, umyć, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Można też dzielić na większe części. Ułożyć w wyparzonych słoikach. Do każdego dodać ziarenko ziela angielskiego, liść laurowy i kilka suszonych goździków.
Zalewa – zagotować 3,5 litra wody, pół litra octu, 12 łyżek cukru, 6 łyżek soli, ziele angielskie i liść laurowy.
Gorącą zalewą zalać paprykę, dolać trochę oliwy, zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Tak przygotowana papryka jest twarda i jędrna.