5 z 12
Domowy, prosty przecier pomidorowy Justyny Kalemby...
fot. archiwum

Domowy, prosty przecier pomidorowy Justyny Kalemby

Składniki
dojrzałe pomidory (najlepiej mięsiste, typu lima, ale inne też mogą być)
sól
cukier (opcjonalnie)
wysokiej jakości olej (opcjonalnie)

Wykonanie
Pomidory, najlepiej gatunki mięsiste, ale mogą być jakiekolwiek, byle byłyby dojrzałe, sparzyć we wrzątku. Zdjąć skórkę i dokładnie pooglądać, czy nie są gdzieś spleśniałe lub za bardzo uszkodzone.
Pokroić w dowolne kawałki, dać do porządnie wymytego i wyparzonego garnka. Najlepiej, by garnek był z podwójnym dnem. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować często mieszając, tak, by większość wody wyparowała. W międzyczasie dosolić do smaku. Jeżeli pomidory nie są zbyt słodkie można dodać odrobinę cukru – podkręci to nieco smak pomidorów.
Gdy pomidory będą już miały odpowiednią konsystencję, zdjąć je z gazu i porządnie zblendować.
Po zblendowaniu dla pewności jeszcze raz zagotować.
Gorący przecier przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Gorące słoiki wyjąć i postawić na blacie do góry dnem, żeby zakrętka „zassała”.
Jeżeli chcemy mieć pewność, że przecier nie spleśnieje, po nalaniu go do słoików, warto dać na wierzch odrobinę dobrej jakości oleju.
Z takiego przecieru wychodzi rewelacyjna zupa pomidorowa, jest też doskonały do wszelkich sosów pomidorowych czy lecza. Warto go zrobić w różnej wielkości słoikach – w zależności od potrzeb.

6 z 12
Zupa ogórkowa do słoików na zimę Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Zupa ogórkowa do słoików na zimę Joanny Tokarz

Składniki 
2 kg ogórków 
koper (łodygi i baldachy) 
chrzan 
czosnek

Składniki na zalewę  
1 l wody 
4 dag soli 
 
Wykonanie 
Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki (niekoniecznie) i zatrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dać po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Włożyć ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalać zagotowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcić.
Zostawić kilka dni w temperaturze pokojowej, po czym dać do piwnicy (lub w inne chłodne miejsce).

7 z 12
Sałatka z ogórków i białej kapusty Koła Gospodyń Wiejskich w...
fot. Fot. KGW z Konaszówki

Sałatka z ogórków i białej kapusty Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce                                                                                                          
Składniki
1 kg ogórków ze skórą 
2 główki kapusty 
1 kg cebuli 
1 kg papryki czerwonej 
5-6 ząbków czosnku 
6 -7 marchewek 

Składniki na zalewę
2 szklanki cukru 
szklanka oleju 
2 szklanki octu 
2 łyżeczki pieprzu 
4 łyżki soli 
kilka ziaren ziela angielskiego 
kilka liści laurowych 

Wykonanie
Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godzin.
Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać. Zostawić jeszcze na pół godziny aby się przegryzło. Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut.

8 z 12
Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Fot. KGW z Konaszówki

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki 

Składniki 
2 kg ogórków gruntowych  
5 dużych ząbków czosnku 
koperek zielony 
gorczyca 
liście laurowe  i ziele angielskie
  
Składniki na zalewę 
3 szklanki wody 
1szklanka octu 10% 
1 szklanka cukru 
1 łyżeczka ziela angielskiego 
1 łyżeczka gorczycy 
2 liście laurowe 
szczypta pieprzu 
2 duże cebule 
2 płaskie łyżki soli 
10-15 g mielonej kurkumy
 
Wykonanie
Ogórki umyć. Ułożyć w słojach na baldachimach kopru, dodać ząbek czosnku, krążki cebuli, gorczycę.
Zrobić zalewę: ugotować razem wszystkie jej składniki około 5 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoje zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wystartował XXI Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu

NASZ PATRONAT
Wystartował XXI Międzynarodowy Konkurs Sztuki Wokalnej im. Ady Sari w Nowym Sączu

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz z Legią Warszawa - pokaz mocy!

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów

Małopolanie licznie wybierali prezydenta RP. Nie obeszło się bez incydentów

Zobacz również

Trzaskowski i Nawrocki w II turze. Jak głosował powiat chrzanowski?

Trzaskowski i Nawrocki w II turze. Jak głosował powiat chrzanowski?

Kibice Legii Warszawa w Krakowie. Nie mieli powodów do radości

Kibice Legii Warszawa w Krakowie. Nie mieli powodów do radości