9 z 12
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików...
fot. Agnieszka Sznajder

Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików

Składniki na dwa słoiki po 180 ml 
5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
  
Składniki na zalewę 
3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 
1/4 łyżeczki soli  
sok z 1/4 cytryny 
5 ząbków polskiego czosnku 

Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci. 
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy. 
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów.
Przepis Agnieszki Sznajder

10 z 12
Kolorowe kiszone warzywa kimchi...
fot. Violetta Grzelka

Kolorowe kiszone warzywa kimchi

Składniki na litrowy słoik
3-4 marchewki 
1 rzepa 
1 mała kalarepka 
1/4 kalafiora 
1-3 liście jarmużu 
kilka listków rzodkiewki 
pęczek rzodkiewek 
świeża papryczka chilli (opcjonalnie) 
4 łyżki stołowe soli morskiej 
1-2 łyżki stołowe startego imbiru 
3-4 ząbki czosnku 
pęczek dymki (głównie zielone części) 
litrowy słoik 

Wykonanie
Warzywa (łącznie ok. 1 kg) umyć i obrać, jeśli dotyczy. Marchewkę pokroić w talarki, rzepę i kalarepę w słupki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, liście jarmużu i rzodkiewki posiekać, a rzodkiewkę można zostawić w całości. 
Pokrojone warzywa zalać w misce lub garnku solanką przygotowaną z litra wody i 4 łyżek stołowych soli morskiej, docisnąć talerzem i odstawić na 1-2 godziny. 
W międzyczasie przygotować pastę ze startego na tarce imbiru, papryczki chili oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. 
Następnie warzywa odcisnąć, doprawić do smaku solą lub przepłukać wodą, wymieszać z przygotowaną ostrą pastą, posiekaną dymką i ciasno upakować do litrowego, wyparzonego słoika. 
Zawartość porządnie docisnąć, słoik zakręcić i odstawić na blat kuchenny na 3-7 dni. Uwaga! Codziennie trzeba otwierać słoik, odgazować i docisnąć porządnie warzywa. Gotowe kolorowe kimchi wstawić do lodówki. Podawać zamiast sałatki do obiadu czy kanapek oraz jako drobną przekąskę. 
Stopień ukiszenia i skład można zmieniać według swojego uznania. Kimchi można przechowywać w lodówce kilka tygodni. 
Przepis Violetty Grzelki

11 z 12
Sałatka z cukinii  na zimę do słoików...
fot. archiwum

Sałatka z cukinii na zimę do słoików

Składniki
3 kg cukinii 
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
szklanka octu
1/2szklanki cukru
szklanka oleju
3 litry wody 
pieprz, sól 
pęczek natki pietruszki

Wykonanie
Cukinie (jeżeli jest młoda, to ze skórką) obrać, wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, cebule pokroić w piórka. Wszystkie warzywa w osobnych naczyniach posolić i zostawić na 1 godz. Następnie warzywa odgnieść, wrzucić do miski i połączyć z wodą, olejem, octem i cukrem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki. Zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut (od zagotowania).
Przepis Krystyny Sikory

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Ciąg porażek Wieczystej w II lidze. Co z awansem?

Ciąg porażek Wieczystej w II lidze. Co z awansem?

Kolejna porażka Hutnika. "Kompromitacja"

Kolejna porażka Hutnika. "Kompromitacja"

Polecamy

Najnowszy ranking liceów. Krakowska szkoła znalazła się na pierwszym miejscu!

Najnowszy ranking liceów. Krakowska szkoła znalazła się na pierwszym miejscu!

Wirtuoz skrzypiec i jego show w Tauron Arenie w Krakowie. Koncert Davida Garretta

Wirtuoz skrzypiec i jego show w Tauron Arenie w Krakowie. Koncert Davida Garretta

Kolejna porażka Hutnika. "Kompromitacja"

Kolejna porażka Hutnika. "Kompromitacja"