
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików
Składniki na dwa słoiki po 180 ml
5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
Składniki na zalewę
3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili
1/4 łyżeczki soli
sok z 1/4 cytryny
5 ząbków polskiego czosnku
Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci.
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy.
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów.
Przepis Agnieszki Sznajder

Kolorowe kiszone warzywa kimchi
Składniki na litrowy słoik
3-4 marchewki
1 rzepa
1 mała kalarepka
1/4 kalafiora
1-3 liście jarmużu
kilka listków rzodkiewki
pęczek rzodkiewek
świeża papryczka chilli (opcjonalnie)
4 łyżki stołowe soli morskiej
1-2 łyżki stołowe startego imbiru
3-4 ząbki czosnku
pęczek dymki (głównie zielone części)
litrowy słoik
Wykonanie
Warzywa (łącznie ok. 1 kg) umyć i obrać, jeśli dotyczy. Marchewkę pokroić w talarki, rzepę i kalarepę w słupki, kalafior podzielić na mniejsze różyczki, liście jarmużu i rzodkiewki posiekać, a rzodkiewkę można zostawić w całości.
Pokrojone warzywa zalać w misce lub garnku solanką przygotowaną z litra wody i 4 łyżek stołowych soli morskiej, docisnąć talerzem i odstawić na 1-2 godziny.
W międzyczasie przygotować pastę ze startego na tarce imbiru, papryczki chili oraz przeciśniętego przez praskę czosnku.
Następnie warzywa odcisnąć, doprawić do smaku solą lub przepłukać wodą, wymieszać z przygotowaną ostrą pastą, posiekaną dymką i ciasno upakować do litrowego, wyparzonego słoika.
Zawartość porządnie docisnąć, słoik zakręcić i odstawić na blat kuchenny na 3-7 dni. Uwaga! Codziennie trzeba otwierać słoik, odgazować i docisnąć porządnie warzywa. Gotowe kolorowe kimchi wstawić do lodówki. Podawać zamiast sałatki do obiadu czy kanapek oraz jako drobną przekąskę.
Stopień ukiszenia i skład można zmieniać według swojego uznania. Kimchi można przechowywać w lodówce kilka tygodni.
Przepis Violetty Grzelki

Sałatka z cukinii na zimę do słoików
Składniki
3 kg cukinii
1 kg papryki czerwonej
1 kg cebuli
szklanka octu
1/2szklanki cukru
szklanka oleju
3 litry wody
pieprz, sól
pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Cukinie (jeżeli jest młoda, to ze skórką) obrać, wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, cebule pokroić w piórka. Wszystkie warzywa w osobnych naczyniach posolić i zostawić na 1 godz. Następnie warzywa odgnieść, wrzucić do miski i połączyć z wodą, olejem, octem i cukrem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki. Zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut (od zagotowania).
Przepis Krystyny Sikory