
Sałatka cesarska z aromatyczną piersią z kurczaka i kawałkami sera Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Składniki
pierś z kurczaka (pojedyncza)
1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej, według upodobań)
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz (według uznania)
1/2 opakowania mieszanki sałat
1 pomidor
1/2 papryki
garść kiełków
1 nieduża bagietka
1 dymka (tylko zielona cześć)
oliwa
kawałek sera cheddar
Składniki dressingu
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka majonezu
kilka listków bazylii
Wykonanie
Wszystkie składniki dressingu włożyć do blendera i zmiksować na gładki sos.
Na dużym kawałku papieru do pieczenia umieścić ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz. Obtoczyć w mieszance przypraw pierś z kurczaka. Przykryć mięso kawałkiem papieru i dokładnie rozbić tłuczkiem.
Natłuścić patelnię grillową 1 łyżką oliwy i rozgrzać. Smażyć kurczaka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odstawić na bok. Po wystygnięciu pokroić pierś na niewielkie paski.
Bagietkę pokroić na kromki i zgrillować na tej samej patelni, na złoto.
Na talerzu ułożyć liście sałat. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę. Ułożyć kawałki kurczaka oraz posiekaną dymkę i kiełki. Całość skropić dressingiem. Na wierzchu ułożyć kilka wiórków sera cheddar. Podawać z bagietką.

Sałatka z ryżem, tuńczykiem i ananasem Ewy Lenczyk-Chmielarskiej
Składniki
1 woreczek ryżu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki ananasa w lekkim syropie (lub 1 mała puszka)
1/2 puszki kukurydzy (lub 1 mała puszka)
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W dużej misce wymieszać ugotowany i przestudzony ryż, odsączoną kukurydzę, tuńczyka i pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać majonez, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

Sałatka z makaronu orkiszowego z tuńczykiem Agnieszki Delkowskiej
Składniki
makaron orkiszowy - szklanka suchego
ogórek
2 dobrej jakości pomidory
pęczek rzodkiewki
awokado
puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
ząbek czosnku
2 łyżki oleju lnianego
łyżeczka musztardy sarepskiej
Wykonanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą. Przełożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Do jeszcze ciepłego makaronu dodać tuńczyka, odsączając go wcześniej z zalewy. Ciepły makaron wchłonie smak tuńczyka a sok tuńczyka zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Obrać ogórka, pokroić na ćwiartki, pozbyć się gniazd nasiennych, drobno pokroić i wrzucić na sitko. Pomidory pokroić na ćwiartki usunać pestki i dorzucić do ogórka. Sitko z ogórkiem i pomidorami zawiesić nad miseczką, w której będziemy mieszać sos. Posolić i wymieszać, pozwolić sokom, aby ściekły do miseczki. Pozostałe warzywa pokroić w bardzo drobną kostkę. Posiekać szczypiorek i koperek. Dorzucić wszystko do makaronu. Pomidory i ogórki z sitka dodać do sałatki. Do soku z pomidorów i ogórków dodać olej, musztardę, starty ząbek czosnku i wymieszać. Połączyć z sałatką, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Przed podaniem sałatkę jeszcze raz mieszamy. Jeśli ktoś nie lubi oleju lnianego, może go zastąpić oliwą bądź zwykłym olejem rzepakowym. Można też dodać jogurt zamiast winegretu. Wtedy nie robimy sosu, a sok z pomidorów i ogórków po prostu warto wypić.

Szybka sałatka selerowa z szynką i ananasem Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa
20 dag szynki konserwowej
majonez
sól, pieprz
Wykonanie
Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, chyba że jest już w kawałkach. My zawsze kupujemy ananasa w plasterkach ponieważ jest dużo smaczniejszy i miękki. Szynkę konserwową pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, dodać majonez (ilość majonezu według własnego uznania), przyprawić solą i pieprzem.