1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Rabarbar. Pięć pomysłów na pyszne dania z rabarbarem w roli głównej [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2 z 7
Tartaletki z delikatnym żurawinowo-rabarbarowym musem...

Tartaletki z delikatnym żurawinowo-rabarbarowym musem

Składniki:

1 kg rabarbaru
150 g żurawiny całe owoce Bakalland
1 cytryna
4 łyżki syropu z agawy
100 ml śmietanki kokosowej
świeża mięta
1 opakowanie ciasta francuskiego

Wykonanie
Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię, dodajemy suszoną żurawinę, sok z cytryny, syrop z agawy i wszystko podsmażamy, do momentu aż wszystkie składniki zmiękną. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy mus delikatnie blendujemy.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 mniejszych części. Podzielonym ciastem wykładamy małe foremki, które wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki i przelewamy do nich mus. Całość posypujemy suszoną żurawiną i wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika. Gotowe tartaletki studzimy i ozdabiamy listkami mięty.

3 z 7
Panna Cotta z rabarbarem Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Panna Cotta z rabarbarem Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki na 5 słoiczków o pojemności 100 ml

Panna Cotta:
150 g śmietanki kremówki
150 ml mleka 3,2%
6 g żelatyny + 2 łyżki wody
1 laska wanilii
2 łyżki cukru

Mus:
200 g rabarbaru
50 g czerwonego słodkiego wina
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru

Wykonanie
Zaczynamy od zrobienia panna cotty. Wlewamy do garnka śmietankę i mleko oraz wsypujemy cukier. Następnie laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wybieramy łyżeczką bądź nożem ziarenka wanilii, które wrzucamy do śmietanki razem z rozciętą laską wanilii. Stawiamy na gazie i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Zwiększamy gaz i zostawiamy aż do zagotowania – oczywiście cały czas mając oko na płyn.
W międzyczasie w szklance/kubeczku zalewamy zimną woda żelatynę i zostawiamy do napęcznienia. Kiedy śmietanka z mlekiem się zagotuje i żelatyna napęcznieje, ściągamy ją gazu. Następnie przez siteczko przecedzamy śmietankę, aby pozbyć się większych części laski wanilii, które mogły się pojawić po wybieraniu ziarenek. Odstawiamy garnek, a nasz kubeczek z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody (np. miseczki)  i mieszamy aż żelatyna zrobi się płynna. Kiedy to nastąpi wlewamy ją do śmietanki i całość mieszamy.
Następnie przelewamy do słoiczków (pucharków) i zostawiamy w lodówce do stężenia (2 godzinki powinny wystarczyć – panna cotta powinna być stężała ale nie sztywna). Słoiczki napełniamy tak mniej więcej do 2/3 ich pojemności.
Kiedy panna cotta się chłodzi, można zabrać się za rabarbar. Myjemy, odcinamy co zbędne, czyli liście i końcówki, kroimy i wrzucamy do garnka. Dolewamy wino,  dosypujemy cukier z cynamonem i stawiamy na gaz. Na małym ogniu dusimy aż rabarbar się rozpadnie i będzie miękki.  Ściągamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia.
Kiedy rabarbar jest już zimny, a panna cotta stężała, możemy go nakładać wypełniając pozostałą część słoiczka. Rabarbar możemy zblendować, ale tym razem nam pasowała taka pierwotna wersja tego kwaskowego specjału.

4 z 7
Szaszłyki z kurczaka w delikatnym musie...

Szaszłyki z kurczaka w delikatnym musie rabarbarowo-wiśniowym posypane kolorowym pieprzem

Składniki:
1 podwójny filet z piersi kurczaka
1 kilogram rabarbaru
1 cytryna
łyżeczka startego imbiru
kolorowy pieprz
4 łyżki cukru
szczypta soli
100 g żurawiny całe owoce Bakalland
1 szklanka soku malinowego

Wykonanie
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy na cienkie plastry. Na patelni podsmażamy pokrojony rabarbar z suszoną wiśnią i sokiem z cytryny. W trakcie gotowania dodajemy sok z malin oraz cukier.
Wszystkie składniki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Następnie całość dokładnie blendujemy. Część musu przekładamy do osobnego naczynia (posłuży nam jako sos do mięsa), a pozostałą część stosujemy jako marynatę, do której przekładamy pokrojone mięso.
Całość dokładnie mieszamy i dodajemy sól oraz kolorowy pieprz. Odstawiamy na kilka godzin. Następie paski mięsa smażymy i nadziewamy na patyczki. Gotowe szaszłyki w trakcie jedzenie moczymy w pozostałym musie.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Zobacz również

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!