
Babciny placek z rabarbarem Marty Góry
Składniki
50-75 dag rabarbaru (umytego, obranego i pokrojonego)
4 jaja
25 dag cukru drobnego lub pudru
20 dag mąki
15 dag masła
cukier waniliowy
Wykonanie
Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Z białek ubić bardzo sztywną pianę. Dodawać do masy żółtkowo-tłuszczowej po łyżce, na przemian z mąką. Delikatnie wymieszać. (uwaga! – nie dodawać proszku do pieczenia!). Wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę, na to wyłożyć rabarbar. Piec w temperaturze 180-200 stopni do upieczenia (na tzw. patyk - aż wbity do ciasta będzie suchy).

Rabarbarowa tarta z musem z orzechów nerkowca i migdałami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kilogram rabarbaru
200 g orzechów nerkowca Bakalland
100 g daktyli całe owoce Bakalland
75 g migdałów w płatkach Bakalland
100 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Ciasto francuskie wykładamy do formy, w której chcemy przygotować tarte i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w 150 stopniach. Orzechy nerkowca i daktyle moczymy przez ok. 1 godzinę w ciepłej wodzie. Następnie odcedzamy i wszystko delikatnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów. Na patelni podsmażamy rabarbar, aż zmięknie i dodajemy do masy z orzechów i daktyli. Całość jeszcze delikatnie blendujemy i dodajemy śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonego ciasta. Całość ozdabiamy pozostałym rabarbarem i posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.