- Chleb własnoręcznie zrobiony smakuje najlepiej. Ten przepis jest mniej pracochłonny niż na chleb na zakwasie - przekonują panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce (gmina Maków Podhalański).
Składniki
- 1/2 kg maki pszennej
- 1/2 kg mąki żytniej
- 4 dag drożdży
- szklanka mleka
- 1/2 l wody lub serwatki
- łyżka soli
- odrobina cukru
- dodatki: kminek, nasiona słonecznika, czarnuszka – według uznania
Wykonanie
Letnie mleko rozrobić z drożdżami i cukrem, dać do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dać sól, kminek (lub inne dodatki według uznania), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Wyrabiać aż odejdzie od rąk. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przegnieść, włożyć do formy ,niech znów podrośnie. Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też:białczańska zupa pokrzywowo-szczawiowa
Źródło: Dzień Dobry TVN