Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: białczański chleb pszenno-żytni [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Chleb pszenno-żytni.

- Chleb własnoręcznie zrobiony smakuje najlepiej. Ten przepis jest mniej pracochłonny niż na chleb na zakwasie - przekonują panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce (gmina Maków Podhalański).

Składniki

  • 1/2 kg maki pszennej
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 4 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 1/2 l wody lub serwatki
  • łyżka soli
  • odrobina cukru
  • dodatki: kminek, nasiona słonecznika, czarnuszka – według uznania

Wykonanie

Letnie mleko rozrobić z drożdżami i cukrem, dać do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dać sól, kminek (lub inne dodatki według uznania), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Wyrabiać aż odejdzie od rąk. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przegnieść, włożyć do formy ,niech znów podrośnie. Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.

Zobacz też:białczańska zupa pokrzywowo-szczawiowa

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska