Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: zupa pokrzywowo-szczawiowa [PRZEPIS]

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Koło Gospodyń Wiejskich w Białce
Zupa pokrzywowo-szczawiowa

- Wiosna to dobry czas na wykorzystanie naturalnych ziół i przypraw rosnących na polach i łąkach , nie dość, że zdrowe to w dodatku za darmo. Domownicy zajadają się ostatnio zupą pokrzywowo-szczawiową – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce.

Składniki

  • ok. 30 dag młodej pokrzywy
  • ok. 20 dag szczawiu
  • masło
  • 6 szklanek rosołu
  • łyżka mąki
  • kilka łyżek śmietany
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Ok. 30 dag młodej pokrzywy (pędy i listki) i ok. 20 dag szczawiu drobniutko pokroić i udusić na maśle (1-2 łyżki) i podlać ok. 6 szklankami rosołu. Gotować przez chwilę, zagęścić lekko płaską łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Zobacz też:miód z mniszka lekarskiego

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska