- Wiosna to dobry czas na wykorzystanie naturalnych ziół i przypraw rosnących na polach i łąkach , nie dość, że zdrowe to w dodatku za darmo. Domownicy zajadają się ostatnio zupą pokrzywowo-szczawiową – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce.
Składniki
- ok. 30 dag młodej pokrzywy
- ok. 20 dag szczawiu
- masło
- 6 szklanek rosołu
- łyżka mąki
- kilka łyżek śmietany
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Ok. 30 dag młodej pokrzywy (pędy i listki) i ok. 20 dag szczawiu drobniutko pokroić i udusić na maśle (1-2 łyżki) i podlać ok. 6 szklankami rosołu. Gotować przez chwilę, zagęścić lekko płaską łyżką mąki wymieszaną ze śmietaną. Zagotować. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
Zobacz też:miód z mniszka lekarskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN