- Jest doskonały w zimie na przeziębienie i chore gardło i ogólnie na wzmocnienie. Można go dodać do herbaty lub posmarować nim chleb. Dobrze zrobiony wygląda i smakuje jak prawdziwy miód - mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Białce (gmina Maków Podhalański).
Składniki
- kwiaty mniszka
- cytryna
- cukier
Wykonanie
Zebrać w słoneczny dzień 400-450 sztuk kwiatów mniszka (same koszyczki), delikatnie opłukać, włożyć do garnka i zalać litrem zimnej, ale przegotowanej wody. Po kilku godzinach postawić na piecu i gotować na słabym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec dorzucić umyte i wyszorowane pokrojone w plasterki cytryny (z ok. czterech , ale może być i z jednej). Odstawić na 24 godziny. Potem odcedzić wyciskając dokładnie resztki np. przez gazę. Do tego syropu wsypać kilogram cukru i gotować ok. 1,5 do 2 godzin. Syropu trzeba pilnować! Może okazać się że jest gotowy wcześniej. Zlać do małych słoiczków i zapasteryzować.