Prowadzicie rolniczy handel detaliczny? Postawiliście na sprzedaż bezpośrednią? Trzeba pamiętać - nieprzestrzeganie przepisów weterynaryjnych może sporo kosztować. To przykładowe kary, które zostały ujęte w projekcie rozporządzenia resortu rolnictwa:
- wprowadzenie na rynek mięsa pochodzącego z produkcji na użytek własny: 1 tys. zł - 5 tys. zł
- niespełnianie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa na użytek własny: 100 zł - 2 tys. zł
- niespełnianie wymogów weterynaryjnych przy produkcji zwierzęcej przeznaczonej do sprzedaży bezpośredniej: 200 zł - 15 tys. zł
Według rolniczego samorządu, takie widełki nie są dobrym rozwiązaniem i budzą szereg wątpliwości. - Brak ujęcia przesłanek, jakimi powinien kierować się organ administracji państwowej przy wymierzaniu kary przy jednoczesnym wprowadzeniu zakresu kar „od…do…” sprawia, że prawo będzie stosowane niejednolicie w przypadku identycznych stanów faktycznych - wyjaśnia KRIR. Ponadto, kto nie będzie zgadzał się z wysokością nałożonej kary, będzie miał nie lada problem z rzeczowym odwołaniem.
- Wysokość kar, naszym zdaniem, powinna być w głównej mierze uzależniona od skali i wielkości produkcji. W wielu przypadkach jest ona nadmierna i nieadekwatna do wagi naruszeń, może doprowadzić do bankructwa małych gospodarstw - podkreśla Krajowa Rada Izb Rolniczych.
KRIR postuluje, aby zamiast widełek, postawić na jednolite sumy. Albo ująć kryteria, jakie będą brane pod uwagę przy ustalaniu wysokości kary. Tak, jak w przypadku rozporządzenia o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt .
Zobacz również: Rolnik wyjdzie z szarej strefy. Sprzedaż bezpośrednia od stycznia 2017
KRIR liczy na zorganizowane w tej sprawie spotkania w ministerstwie rolnictwa.
Po prawej stronie znajdziecie rozporządzenie ministra w sprawie wysokości kar za naruszenia przepisów o produkcji zwierzęcej
Źródło informacji: krir.pl