https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rolnik legalnie sprzeda swoje wytwory turyście, stołówce [nowa ustawa]

pixabay.com
Od pierogów z serem, po kiełbasę, skończywczy na marynatach i sokach. Posłowie przyjęli ustawę, która ma ułatwić gospodarzom sprzedaż produktów z własnej uprawy, chowu albo hodowli. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Klub  Kukiz'15 zgłosił poprawkę, wedle której kwota przychodów zwolnionych od podatku wzrosłaby z 20 do 30 tys. zł. Odrzucono ją. Przeszła zaś poprawka PiS-u dotycząca rozszerzenia listy odbiorców żywności sprzedawanej przez rolników. Mogą to być stołówki szkolne czy choćby gospodarstwa agroturystyczne. Jak rozłożyły się głosy? Za ustawą i poprawką było 402 posłów, 37 głosowało na nie, a jeden powstrzymał się od głosu.

 

Inspekcja Sanitarna ma nadzorować bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności z produktów roślinno-mięsnych. W przypadku produktów pochodzenia niezwierzęcego, odpowiedzialność nadal spoczywa na Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ustawa daje kompetencje do sprawowania nadzoru nad jakością handlową żywności  Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. 

 

O ile roczna sprzedaż nie przekroczy 20 tys. zł, rolnik nie będzie musiał płacić podatku. W przypadku wyższej kwoty, w grę wchodzi 2-proc. podatek ryczałtowy. 

 

Ustawa trafi teraz do Senatu. W życie ma wejść z początkiem przyszłego roku. 

 

Źródło: sejm.gov.pl

 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska