Zachowania cen serów w Polsce są zgodne ze zmianami obserwowanymi na rynku Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej, we wrześniu 2016 r. przeciętnie ceny zbytu serów Edam wyniosły 288 euro/100 kg, a serów Gouda 271 euro/100 kg i były wzrosły w porównaniu z poprzednim miesiącem o 7,5 i 7,0 proc., a w relacji do cen w września 2015 r. podwyżki te wyniosły 19 i 8 proc.. Należy zatem zauważyć, że ceny serów w Polsce zwiększyły się bardziej niż przeciętnie w UE.
- Wzrosty cen serów na rynku Wspólnoty są rezultatem zarówno wysokiego popytu na unijne sery na rynkach zewnętrznych jak i zwiększonego spożycia na rynku wewnętrznym - podkreśla Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Według danych Eurostat, w sierpniu 2016 r. eksport serów z Unii Europejskiej - największego na świecie eksportera tych produktów - w porównaniu z analogicznym miesiącem przed rokiem zwiększył się aż o 18,7 proc. Tym samym, w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. na rynki zewnętrzne UE-28 sprzedano łącznie 523,7 tys. ton serów, tj. o 14proc. więcej niż przed rokiem.
Wzrost eksportu serów odnotowano w przypadku wszystkich największych ich odbiorców z UE, a najdynamiczniej rozwijała się sprzedaż do Korei Południowej, gdzie od stycznia do sierpnia eksport zwiększył się o 30proc. Sprzedaż do Algierii wzrosła o 23 proc., do Arabii Saudyjskiej o 20 proc., a Libanu o 18 proc. Znacząco, bo o 11proc. zwiększył się też eksport serów do Japonii, która jest drugim, po USA, największym ich odbiorcą z UE. Sprzedaż do USA wzrosła o 2proc., a do Szwajcarii o 4proc.
Oprócz rozwoju eksportu zwiększa się też konsumpcja serów w samej Unii Europejskiej. Najnowsze szacunki Komisji Europejskiej przewidują, że spożycie serów w Wspólnocie, w 2016 r. wzrośnie o 1,1 proc. (rok do roku).
- Należy zauważyć, że mimo iż sprzedaż serów z Polsce na rynki zewnętrzne Wspólnoty (o 9 proc.) nie rozwija się tak dynamicznie przeciętnie w UE, to na rynku wewnętrznym robi się więcej miejsca dla krajowej produkcji co może wyjaśniać dalsze wzrosty cen na rynku krajowym - tłumaczy Paweł Wyrzykowski.
W pierwszym tygodniu października ceny serów w Polsce w przypadku serów Edam były o 0,3 proc. wyższe od cen z poprzedniego tygodnia, a serów Gouda wzrosły o 2,4 proc. Tym samym ceny tych produktów w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem wzrosły aż o 34 i 32 proc., czyli w podobnym stopniu jak ceny masła.
Źródło: BGŻ BNP Paribas.